AMERİKA

15 bin işçiyi işten çıkarma kararı alan Intel, federal hükümetten 8,5 milyar dolar teşvik aldı

Yayınlanma

ABD’li dev çip üreticisi Intel, 15 bine yakın işçiyi işten çıkaracağını ve gelecek yıl maliyetlerde 10 milyar dolarlık tasarruf planının bir parçası olarak 1992’den beri ödediği temettüyü askıya aldığını açıklamıştı.

CEO Pat Gelsinger çalışanlara gönderdiği bir notta açıkça, “Maliyetlerimiz çok yüksek, [kâr] marjlarımız çok düşük,” dedi ve kemer sıkma hamlelerinin şirket tarihindeki en önemli değişikliklerden bazılarını temsil ettiğini söyledi.

CEO, son olarak X’te Süleyman’ın Özdeyişleri’nden bir parça paylaştı ve “‘Gözlerin dosdoğru ileriye baksın; bakışlarını önüne dik. Ayaklarının izleyeceği yolları iyice düşün, bütün yollarında kararlı ol.’ Süleyman’ın Özdeyişleri 4:25-26,” diye yazdı.

Intel, pandemiden bu yana en büyük toplu işten çıkarmayı yapıyor

Intel, akıllı telefonlara yetişemedi

1990’larda ve 2000’lerin başında Intel, Microsoft bilgisayarlarının (o zamanlar “Wintel” ortaklığı olarak övülüyordu) bilgisayar beynini sağlayarak rekabette öne geçmişti.

Fakat dünya değişti ve Intel bu değişime pek ayak uyduramadı. Intel bilgisayarlar için çip üretmeye çok odaklandığından, akıllı telefonlara geçişi kaçırdı.

Ayrıca transistör üretiminde Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) ve Güney Koreli Samsung tarafından geride bırakıldı.

Fakat Intel’in belki de en önemli hatası, yapay zekaya hücuma hazırlıksız yakalanmak oldu. Büyük teknoloji şirketleri yapay zeka altyapısı kurmak için bu yıl 100 milyar dolardan fazla harcama yapacaklar ama alışverişlerini Intel’le değil Nvidia’yla yapıyorlar.

Nvidia her çeyrekte 20 milyar dolar değerinde yapay zeka çipi satarken, Intel ise tüm yıl boyunca 500 milyon dolarlık satacak.

Soygunda son nokta: Federal hükümetten alınan teşviklerde birinci sırada

Intel’in düşüşü, ABD’de çip ve yarı iletkenler üretimini teşvik etmeyi amaçlayan CHIPS Yasası’nın en büyük yararlanıcısı haline getiren Beyaz Saray için de “jeopolitik bir utanç” kaynağı.

Intel, haziran ayı itibariyle, ülke genelinde fabrikalar kurmasına yardımcı olmak için diğer tüm şirketlerden daha fazla olmak üzere 8,5 milyar dolar destek almış durumda.

Micron, Global Foundries, Polar Semiconductor, TSMC, Samsung, BAE Systems ve Microchip Technology ile birlikte yasanın doğrudan yararlanıcılarından olan Intel, Arizona, New Mexico, Oregon, Ohio’da kurmayı planladığı fabrikalar için büyük teşvikler elde etmişti.

Yarı iletken projeleri için 8,5 milyar dolar ile CHIPS Yasası aracılığıyla en büyük doğrudan yatırımı alan Intel’i 6,6 milyar dolarla TSMC, 6,4 milyar dolarla Samsung takip ediyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version