AMERİKA

Venezuela’da işçiler sokağa çıktı

Yayınlanma

Venezuela’da geçen haftalarda yaşanan devalüasyon nedeniyle ücretlerinin eridiğini savunan işçi ve köylü kesimleri sokağa çıktı.

Hafta başında, devlet çelik şirketi SIDOR’da çalışan işçiler sokağa çıkarak yolu kesti ve hükümetin ücret artışına gitmesi gerektiğini söyledi. Ülkenin en büyük işletmelerinden olan SIDOR’daki eylem, sendika ile şirket arasındaki görüşmelerin başarıya ulaşamaması nedeniyle başladı.

Daha sonra mısır, kahve ve pirinç üreticileri eylem yaptı. Caracas’ta bir araya gelen küçük ve orta ölçekli campesinolar, agro-endüstri şirketlerinin faaliyetleri nedeniyle üretim yapmakta zorlandıklarını belirttiler.

Küçük üreticiler enflasyon nedeniyle zorda

Eylemciler, sektöre daha fazla devlet müdahalesini talep ediyorlar. Fakat temsilcilerle Tarım Bakanlığı yetkililerinin görüşmesinden bir sonuç çıkmadı. Bakanlık, tarımdaki endüstri temsilcileri ile küçük üreticileri bir araya getirerek mahsül fiyatları, yakıt sübvansiyonları ve kredi enstrümanları üzerine görüşmeyi sağlayacağını duyurdu.

Üreticiler, daha önceki haftalarda da yol kesmiş ve gıda tekeli Polar’ın fabrikası önüne mahsullerini dökmüşlerdi.

Mısır üreticileri, gübre fiyatlarının son 12 ayda iki katına çıktığını söyleyerek devlet müdahalesi talep ediyorlar.

Öğretmenler de sokakta

Öte yandan Venezuelalı öğretmenler de eylem yapıyor. Yeni bir toplu iş sözleşmesi isteyen öğretmen sendikaları, ücretlere de zam yapılmasını talep ediyor.

Yeni toplu iş sözleşmesinde sosyal ve sağlık güvenceleri düzenlemeleri yapılması da istekler arasında.

Ülke çapındaki gösteriler Pazartesi günü 18 eyalette başladı. Öğretmenlere işçiler, idari personel ve emekli eğitim emekçileri de destek verdi.

Venezuela Öğretmenler Birliği ülke çapında bir genel grevi şimdilik düşünmese de eğitim emekçilerinin talepleri karşılanana kadar eylem yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Ekonomi toparlanıyor ama eşitsizlik artıyor

Venezuela Analysis’e konuşan siyasi analist Clodovaldo Hernández, uzun yıllar devam eden ABD yaptırımlarının yarattığı yıkımdan toparlanmaya başlayan Venezuela’da eşitsizliğin gittikçe arttığından yakınıyor.

Hernández, yalnızca zengin mahallelerinden ibaret olmayan bir tüketim çılgınlığı yaşandığını söylerken, bunun ‘ekonomik büyüme’ anlamına gelmediğine dikkat çekiyor.

Hernández’e göre, gündelik politik ve toplumsal gerilim şu anda ortadan kalksa da izlenen ekonomi politikalarının Chavezcilik ile anti-Chavezcilik arasındaki temel programatik farkı ortadan kaldırdığını ileri sürüyor.

Analiste göre, Bolivarcı devrimin toplumsal tabanındaki destek azalıyor. Bu toplumsal tabanı kent yoksulları, campesinolar ve emekliler oluşturuyordu.

‘Emekçi sınıf tabanı daralıyor’

Yıllarca süren ekonomik savaşın, hiperenflasyonun, kıtlıkların ve yaptırımların ceremesini bu kesimler çekerken, şimdi aynı yoksul kesimler orta sınıfların ve iş dünyasının bir süredir girdiği harcama çılgınlığına uzaktan baktığı belirtiliyor.

Venezuela 2022 yılını yüzde 17,73 büyüme ile kapatmış ve Başkan Nicolas Maduro üretimde yaşanan artışı övmüştü.

Maduro, işçi sınıfının yaşam standartlarında artışa yönelik hareketi ise “istikrasızlaştırma” çabası olarak nitelendirerek tepki çekmişti. 

Çok Okunanlar

Exit mobile version