Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu ile 2013’ten bu yana ilk kez telefonda 12 dakika süren bir görüşme yaptı.
İki liderin telefon görüşmesi, Netanyahu’nun İsrail seçimlerindeki zaferinden birkaç hafta sonra gerçekleşti. İsrail basınına göre görüşme, 12 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, İsrail’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, İstanbul’daki terör saldırısı nedeniyle başsağlığı diledi. Binyamin Netanyahu ayrıca Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarının dünya için önemli olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Binyamin Netanyahu’ya taziye için araması dolayısıyla teşekkür ederek, iki gün önce Batı Şeria’da yaşanan olayın da kendilerini üzdüğünü dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’deki seçim sonuçlarının ülke ve bölge için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Türkiye ile İsrail ilişkilerinde iki tarafın da sergilediği güçlü irade sayesinde yeni bir döneme girdiklerini belirten Erdoğan, ilişkileri karşılıklı çıkarlar temelinde hassasiyetlere saygı göstererek devam ettirmenin ve sürdürülebilir bir zeminde güçlendirmenin ortak menfaat olduğunu ifade etti.
Ne olmuştu?
Türkiye-İsrail ilişkileri 2009’daki Davos Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘One Minute’ çıkışından sonra bozulmuş, 2010’daki Mavi Marmara baskını da diplomatik ilişkilerin tamamen kopmasına yol açmıştı. Netanyahu’nun, dönemin ABD Başkanı Obama’nın baskısıyla Erdoğan’dan özür dilediği telefon görüşmesi iki liderin bugüne kadarki son teması olmuştu. Bu görüşmeden sonra karşılıklı büyükelçiler atanmış ancak Ankara, ABD’nin 2018’de büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını protesto eden Filistinlilere İsrail askerinin ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini geri çağırmış ve İsrail’den benzer bir adım atmasını istemişti.
Bu tarihten beri diplomatik temasın olmadığı iki ülke arasında geçen yıl başlayan ‘normalleşme’ girişimleri İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Mart ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi ile ete kemiğe bürünmüş ve iki ülke karşılıklı büyükelçi atamıştı.