AVRUPA

AB, Büyük Teknoloji tekellerine ‘Belarus muhalefetini destekleme’ çağrısı yaptı

Yayınlanma

Avrupa Komisyonu, Google’ı ve diğer büyük teknoloji şirketlerini, muhalif gazetecilerin haberlerini hükümet yanlısı medya kuruluşlarının yayınladığı haberlerden daha yüksek bir yerde yayınlayarak Belaruslu muhaliflere yardım etmeye çağırdı.

Sürgündeki Belaruslu gazeteciler, kısmen Google, Meta ve diğerleri tarafından kullanılan arama algoritmaları nedeniyle, Aleksandr Lukaşenko yönetimini eleştiren içeriğin hedef kitlelere ulaşamadığı konusunda komisyona şikayette bulundular.

Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Věra Jourová, Financial Times’a verdiği demeçte, “Dezenformasyonla mücadele etmek ve medya özgürlüğünü teşvik etmek aynı madalyonun iki yüzü ve Big Tech’in [Büyük Teknoloji şirketleri] her ikisini de yapmasını istiyoruz,” dedi.

“Bu, Minsk veya Kremlin’in propagandasının değil, çevrimiçi güvenilir bilgilerin görünürlüğünü sağlamak anlamına geliyor,” iddiasında bulunan Jourová, Belarus ve Rusya’dan propaganda yapan platformları eleştirdi.

Belaruslu gazeteciler ayrıca, Google Haberler’in Belarusçada mevcut olmaması ve bunun ülkedeki okuyucuların çevrimiçi bulabileceği haberleri sınırlaması nedeniyle durumun daha da kötüleştiği iddiasında bulundular. AB, Rus haber sitelerine getirilen yasakların aksine, Ukrayna savaşının ardından Belarus’a yönelik yaptırımlardan devlet medyasını muaf tuttu.

Jourová, konuya aşina olan kişilere göre, aralık ayında Google’ın küresel ilişkiler başkanı Kent Walker’a ‘Belarus ile ilgili endişelerini’ dile getirdi. Mayıs ayında, Google CEO’su Sundar Pichai ile de benzer konuları tartıştı ama daha çok Rusya’ya ve by ülkenin ‘bağımsız’ medyasının Rusya’da YouTube’da yayınlanan içerikten para kazanamaması gibi sorunlara odaklandı. 

Bununla birlikte Brüksel’deki yetkililer, Belarus’tan veya diğer AB üyesi olmayan ülkelerden muhalif gazetecilere ve yazarlara kendi hükümetlerine karşı mücadelelerinde yardım etmedikleri için teknoloji şirketlerine para cezası vermek veya yasal işlem başlatmak için hiçbir neden olmadığını da kabul ediyor.

Google, yanıt olarak, “Ürünlerimizi oluşturmak ve politikalarımızı siyasi eğilimleri dikkate almayacak şekilde uygulamak için büyük çaba sarf ediyoruz,” dedi. Şirket, aramaların ‘her zaman daha iyi olabileceğini’ ekledi, fakat ‘hangi sonuçların gösterileceğini belirleyen yüzlerce faktör’ olduğu konusunda uyardı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version