AVRUPA

AB polisinden Çinli güvenlik ekipmanı şirketine şafak baskını

Yayınlanma

AB, Çinli bir güvenlik ekipmanı tedarikçisinin ofislerine baskın düzenledi. 

Bagaj güvenlik tarayıcıları üreten Nuctech’in Polonya ve Hollanda’daki ofislerine Avrupa Komisyonu ve yerel kolluk kuvvetleri tarafından yapılan baskın, Brüksel’in Pekin’in ‘haksız ticaret uygulamaları’ olarak gördüğü uygulamalara karşı sertleştiği bir dönemde gerçekleşti.

Financial Times’a (FT) konuşan soruşturma hakkında bilgi sahibi üç yetkili, hedefin bir zamanlar eski Çin Devlet Başkanı Hu Jintao’nun oğlu tarafından yönetilen ve ürünleri bazı batılı ülkeler tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle yasaklanan bir devlet şirketi olan Nuctech olduğunu doğruladı.

Washington, Nuctech’i ‘ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına aykırı faaliyetlere karıştığı’ gerekçesiyle Ticaret Bakanlığı’nın kuruluş listesine ekledi ve ‘şirketin ÇHC hükümeti tarafından kontrol edildiği göz önüne alındığında, bazı ülkelerin Nuctech ekipmanlarının yarattığı güvenlik riskleri konusunda endişelerini dile getirdiği’ uyarısında bulundu.

Şirket yetkililerine göre Nuctech bagaj tarayıcıları Pisa ve Zürih gibi Avrupa havalimanlarına yerleştirildi. Avrupa Parlamentosu üyeleri 2022 yılında Strazburg havaalanının Nuctech tarayıcılarını satın alma kararını kınamıştı.

Bu hamle, Brüksel’in yeni ‘yabancı sübvansiyon karşıtı’ kurallarını bir şirkete yapılan baskını meşrulaştırmak için ilk kez kullanması anlamına geliyor.

Çin Ticaret Odası, şirketin adını vermeden yaptığı açıklamada, “23 Nisan’da aniden yapılan habersiz denetim, yabancı sübvansiyonlar kisvesi altında AB içindeki yabancı şirketler için iş ortamını baltalamaktadır,” dedi.

Ticaret odası, Avrupa Komisyonu tarafından yetkilendirilen icra kurumlarının BT ekipmanlarına ve cep telefonlarına el koyduğunu, belgeleri incelediğini ve ilgili verilere erişim talep ettiğini söyledi.

Çinli ticaret odası, AB’yi sübvansiyon karşıtı soruşturmaları Çinli şirketleri baskı altına almak ve ‘şafak baskınları’ yapmak için ‘silah olarak kullanmakla’ suçladı.

Açıklamada, “Çinli işletmeler için gerçekten adil ve ayrımcı olmayan bir iş ortamının sağlanması çağrısında bulunuyoruz,” denildi.

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, baskınların ‘denetlenen şirketin iç pazarı bozabilecek yabancı sübvansiyonlar almış olabileceğine dair göstergeleri’ takip ettiğini söyledi.

Açıklamada, “Habersiz denetimler, şüpheli bozucu dış sübvansiyonlara yönelik bir ön soruşturma adımıdır,” denildi.

Öte yandan AB çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupalı üreticilerin doktor ve hastanelere tedarik sağlamasının haksız yere engellendiği gerekçesiyle Çin’in tıbbi cihaz pazarına yönelik bir soruşturma başlattığını da duyurdu.

Komisyon, ‘Çin’den Al’ politikası da dahil olmak üzere Çin yasalarının ‘yerli tıbbi cihaz ve hizmet alımının lehine çalıştığını’ ileri sürdü.

Soruşturma sonucunda AB ayrımcılık yapıldığını tespit ederse, Çin’in kendi pazarına erişimini engellemek için tedbirler alabilir.

Çin’deki AB Ticaret Odası, Çin’in kamu tıbbi cihaz tedarik pazarına adil erişim eksikliğinin, Pekin’in 2015 yılında sektörde ithal ikameci sanayi politikalarını başlatmasından bu yana bir sorun olduğunu söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version