Diplomasi
AB ve Meksika, Trump’ın dönüşü öncesinde ticaret anlaşması imzaladı

AB ve Meksika, Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesine saatler kala ABD’ye olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışırken uzun süredir ertelenen bir ticaret anlaşması üzerinde uzlaştı.
Dokuz yıl süren müzakerelerin ardından iki taraf cuma günü mevcut anlaşmalarını modernize edeceklerini açıkladı. Duyuru, Trump’ın gümrük vergileriyle tehdit etmesinden sadece haftalar sonra geldi ve aralık ayında AB ile Güney Amerika ticaret bloğu Mercosur arasında imzalanan benzer bir ticaret anlaşmasını takip etti.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bu dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, açık, kurallara dayalı ticaretin refahımız ve iktisadi güvenliğimizin yanı sıra iklim eylemi ve sürdürülebilir kalkınmayı da sağlayabileceğini kanıtlıyor,” dedi.
AB-Meksika mal ticareti 2023’te 82 milyar avroya, iki yönlü hizmet ticareti ise 2022’de 22 milyar avroya ulaştı.
Anlaşma kapsamında Meksika, peynir, kümes hayvanları, domuz eti, makarna ve reçel ve marmelatların yanı sıra çikolata ve şarap da dahil olmak üzere AB ihracatında yüzde 100’e varan gümrük vergilerini kaldıracak.
Meksikalı üreticiler aralarında şampanya, Parma jambonu ve Rioja şarabının da bulunduğu 500’den fazla ürünün koruma altındaki isimlerini kullanamayacak.
Anlaşma Meksika’nın, değer olarak en az %60 Meksika ya da AB yapımı bileşenler içermesi halinde AB’ye gümrüksüz elektrikli araç ihraç etmesine izin verecek. Bu da Çin’in Meksika’yı AB’ye ihraç edilen elektrikli araçlar için bir üretim üssü olarak kullanmasını zorlaştıracak zira bu araçlar Çin bataryası kullandıkları takdirde standart %10 gümrük vergisi ödeyecekler.
Financial Times’a (FT) konuşan bir AB yetkilisi, “Şirketler Çin’den tedarik etmektense Avrupa’dan tedarik etmeyi tercih edecekler,” dedi.
AB de sığır eti, kümes hayvanları ve etanol gibi Meksika ihracatına yönelik düşük tarife kotalarını artıracak.
İki taraf 2020 yılında 20 yıllık bir anlaşmayı genişletmek için bir ön anlaşmaya varmış fakat karar kısmen Meksika’nın enerji pazarını AB şirketlerine açma konusundaki isteksizliği nedeniyle ertelenmişti.
Yetkili, AB şirketlerine ABD ve Güney Kore de dahil olmak üzere Meksika’nın diğer tercihli ticaret ortaklarıyla aynı muamelenin yapılacağını da sözlerine ekledi.
İhracatının yüzde 80’inden fazlasını ABD’ye yapan Meksika, Trump’ın gümrük vergisi tehditlerine karşı dünyadaki en savunmasız ülkelerden biri. AB ile varılan anlaşma, yeni başkanın vaat ettiği %25’lik gümrük vergilerini uygulaması halinde ihracatçılara seçenekler sunmaya yardımcı olabilir.
BBVA Meksika’nın baş ekonomisti Carlos Serrano, “Bu çok olumlu, çünkü koruma mekanizmaları içereceği için yatırımcılara kesinlik kazandıracak. Bu Meksika’ya bir güven oylamasıdır ve aynı zamanda Meksika’nın ABD ve Avrupa ile uyumlu olmak istediğini göstermektedir,” dedi.
ExplainTrade danışmanlık şirketinden Dmitry Grozoubinski, “çalkantılı zamanların” iki tarafı son kalan sorunları çözmeye ittiğini söyledi.
AB, yatırım hükümlerini de içeren anlaşmanın, bloğun finansal hizmetler, taşımacılık, e-ticaret ve telekomünikasyon gibi kilit alanlardaki hizmet ihracatını artırmaya ve fikri mülkiyet haklarını daha etkin bir şekilde korumaya yardımcı olacağını söyledi.
Anlaşma aynı zamanda işçi hakları, çevrenin korunması, iklim değişikliği ve sorumlu ticari davranış konularında yasal olarak bağlayıcı taahhütler içeriyor ve bir uyuşmazlık çözüm prosedürü ile denetleniyor.
Anlaşmanın halen imzalanması ve ardından AB ve Meksika milletvekilleri tarafından onaylanması gerekiyor.
Avrupalı çiftçiler Mercosur anlaşmasını protesto ettiler ve muhtemelen Meksika ile yapılan anlaşmanın da onaylanmaması için hükümetlere baskı yapacaklar.