Diplomasi
ABD Dışişleri Bakanı Rubio: NATO’dan ayrılmayacağız

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Trump yönetiminin NATO’daki yeni temsilcisi, ABD’nin ittifaka olan bağlılığı konusunda şüpheleri olan üyelere güvence vermeye çalışıyor.
Rubio perşembe günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın niyetleri hakkında medyada yer alan “histeri ve abartıyı” kınadı.
Rubio ve ABD’nin yeni NATO Büyükelçisi Matt Whitaker, ittifak dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel’de bulunuyor.
Rubio toplantı başlamadan önce NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’yi selamlarken gazetecilere, “Amerika Birleşik Devletleri NATO’da hiç olmadığı kadar aktif. Küresel medyada ve ABD’deki bazı yerel medyada NATO hakkında gördüğüm bazı histeri ve abartılar yersizdir,” dedi.
Rubio, Başkan Trump’ın NATO’yu desteklediğini “açıkça belirttiğini” ve NATO’da kalmaya devam edeceklerini vurguladı ve NATO’nun daha güçlü olmasını, daha görünür olmasını istediklerini söyledi.
ABD’li bakan, “NATO’nun daha güçlü, daha görünür olmasının tek yolu da ortaklarımızın, bu önemli ittifakı oluşturan ulus devletlerin daha fazla kabiliyete sahip olmasıdır,” dedi.
Rubio, “Buradan, üyelerin her birinin harcamaların %5’ine ulaşma taahhüdünde bulunması ve bu sözü yerine getirmesi için bir yolda, gerçekçi bir yolda olduğumuzu anlayarak ayrılmak istiyoruz,” dedi ve buna ABD’nin de dahil olduğunu ekledi.
Kimseden bunu bir ya da iki yıl içinde yapmasını beklemediklerini fakat bu yolun “gerçek olması gerektiğini” savundu.
Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters’e konuşan Avrupalı bir yetkili Rubio ile yapılan görüşmenin “çok güven verici” olduğunu söyledi.
Yetkili, “Toplantı çatışmacı değildi. Sadece müttefiklerin daha fazlasını yapması gerektiği vurgulandı. Dayak yok,” dedi.
Whitaker ise yaptığı açıklamada Trump’ın liderliğinde NATO’nun “her zamankinden daha güçlü ve daha etkili” olacağını savundu ve güçlü bir NATO’nun “barış ve refahın temeli olarak hizmet etmeye devam edebileceğine” inandığını söyledi.
Whitaker, bununla birlikte, “NATO’nun canlılığının” her müttefikin kendi payına düşeni yapmasına bağlı olduğuna dikkat çekti.
Bu sözlere rağmen Avrupalı müttefikler ve Kanada, Trump’ın ABD Ukrayna’da ateşkes sağlamaya çalışırken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlaşmaya hazır olmasından ve Kanada ve Danimarka gibi müttefiklere yönelik retorik saldırı ve hakaretlerinden derin endişe duyuyor.
Rubio ve Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen toplantı sırasında bir araya geldi. Trump’ın gözünü diktiği Danimarka Krallığı’na bağlı yarı özerk bir bölge olan Grönland’la ilgili bir soruya yanıt vermediler ama ABD ve Danimarka bayrakları önünde gülümseyerek el sıkıştılar.
Trump’ın müttefikleri de etkileyecek yeni küresel gümrük tarifeleri uygulaması da belirsizliği ve tedirginliği arttırdı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot da NATO’nun birliğinin “Başkan Trump tarafından dün (Çarşamba) alınan ve açıklanan kararlarla sınandığı” uyarısında bulundu.
NATO şefi Mark Rutte, Avrupalı müttefiklerin ABD birliklerinin olası bir geri çekilmesiyle ilgili endişeleri ve Trump yönetiminden net mesajlar almanın önemi sorulduğunda, “Bu konular yeni değil. Avrupa’daki varlıklarını birden bire azaltma gibi bir planları yok,” cevabını verdi.
Yaklaşık 100.000 ABD askeri, Donanmanın 6. Filosu ve nükleer savaş başlıklarıyla birlikte Avrupa’da konuşlanmış durumda.