Diplomasi

ABD, G7’nin Rusya’nın gölge filosunu hedef alan planını veto etti

Yayınlanma

ABD, Rusya’nın petrol yaptırımlarını atlatmak için kullandığı ‘gölge filoya’ karşı G7’nin operasyonel bir grup oluşturma planını veto etti. Kanada’nın önerisi, ABD’nin çok taraflı kuruluşlardaki pozisyonunu yeniden değerlendirmesi nedeniyle reddedildi. Avrupa ülkeleri ise Baltık Denizi’nde çevresel gerekçelerle Rus tankerlerini alıkoymayı planlıyor.

Bloomberg‘in haberine göre ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, G7’nin Rusya’nın petrol yaptırımlarını atlatmak için kullandığı gölge filoya karşı operasyonel bir grup oluşturulması yönündeki planını veto etti.

Kanada’nın G7 dönem başkanlığı sırasında sunduğu bu öneri, ABD tarafından reddedildi.

Kaynaklara göre, bu durumun nedeni, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin çok taraflı kuruluşlardaki pozisyonlarını yeniden gözden geçirmesi.

G7 Dışişleri Bakanları Zirvesi, bu hafta Quebec’te yapılacak. Zirve öncesinde G7, deniz güvenliği konularında ortak bir bildiri üzerinde uzlaşmaya çalışıyor.

ABD, Çin’e yönelik ifadelerin sertleştirilmesini ve Rusya’ya yönelik söylemlerin yumuşatılmasını talep ediyor.

Washington, Kanada’nın önerisini veto etmenin yanı sıra, “yaptırımlar” kelimesinin çıkarılmasını ve “Rusya’nın savaşı sürdürme kabiliyeti” ifadesinin yerine “gelir elde etme kabiliyeti” ifadesinin kullanılmasını istedi.

G7 bildirisi, tüm üyelerin mutabakatıyla yayımlanmadığı sürece nihai hâlini almıyor.

Şubat ayında, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya’nın da dâhil olduğu G7, ABD’nin Rusya’yı sert bir şekilde kınamasına karşı çıkması nedeniyle Ukrayna’nın askeri müdahalesinin üçüncü yıl dönümü vesilesiyle ortak bir bildiri yayınlayamamıştı.

Avrupa ülkeleri, Baltık Denizi’nde Rus tankerlerini alıkoymayı planlıyor

Daha önce, Avrupa ülkelerinin Baltık Denizi’nde Rusya’nın gölge filosuna ait tankerleri çevresel ihlaller veya korsanlık gerekçesiyle yakalamalarına olanak sağlayacak bir planı görüştükleri bildirilmişti.

Politico‘nun kaynaklarına göre, öneriler arasında gemileri alıkoymak için uluslararası hukuk normlarının kullanılması da bulunuyor.

Ayrıca, AB ülkeleri, şüpheli tankerleri kendi kara sularının dışında bile durdurmalarına olanak sağlayacak ulusal gereklilikler getirerek tek başlarına veya işbirliği içinde hareket edebilirler.

“Gölge filo” terimi, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaş nedeniyle uygulanan ve varil başına 60 dolar tavan fiyatı da içeren Batı yaptırımlarını aşmak için kullandığı eski petrol tankerlerini ifade ediyor.

AB, bu tür gemilerin aktif kullanımı nedeniyle çevresel felaket riski konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Rus enerji kaynaklarını taşıyan tankerlerin onlarca kilometre uzunluğunda petrol lekeleri bıraktığı en az dokuz olay tespit edildi.

Aralık ayında, Kuzey Avrupa’daki 12 ülke, Rus tankerlerinde sigorta poliçelerini kontrol etme konusunda anlaştı.

Gemiler bu tür bir talep karşısında durmak zorunda olmasa da, reddedenler bir veri tabanına kaydedilecek: Bu veri tabanında yer almak, yaptırım uygulanması için bir gerekçe olabilir.

Danimarka ise denizcilik ve çevre için tehlike oluşturabilecek şüpheli gemileri denetleme talimatı verdi.

Lloyd’s List ve Kiev Ekonomi Okulu’nun tahminlerine göre, Rusya’nın gölge filosu 600’den fazla tankerden oluşuyor.

Bu tankerler, deniz yoluyla ihraç edilen petrolün yaklaşık yüzde 70’ini taşıyor. Birçoğunun ise sahipleri ve sigortaları hakkında bilgi bulunmuyor.

10 milyar dolarlık plan: Rusya’nın ‘gölge filosu’ yaptırımları nasıl atlatıyor?

Çok Okunanlar

Exit mobile version