ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesi için yapılan müzakerelerde tarafların uzlaşmak üzere olduğu iddia edildi. ABD’nin Suriye’deki operasyonlarını yönetmek için Erbil’deki hava üssünden çekilmemekte diretmesi temel anlaşmazlık konusu.
The National News’te yer alan habere göre Bağdat ve Washington, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD’le on yıl süren mücadelesinin ardından Irak’taki varlığını sona erdirecek bir anlaşmaya yaklaşıyor. Bu kapsamda Irak heyeti, pazartesi ve salı Washington’da görüşmelerde bulundu.
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, IŞİD ile mücadele gerekçesiyle kurulan koalisyon kapsamında ülkede bulunan ve çoğu Amerikalı olan yabancı güçlerin çekilmesi için takvim belirlenmesi konusunda kamuoyu baskı altında ancak ABD, Irak’tan çekilme konusunda temkinli davranıyor.
Parlamentonun güvenlik ve savunma komitesinde yer alan Iraklı siyasetçi Cevad el-Bulani, Bağdat ve Washington’un “Irak’taki koalisyonda yer alan tüm yabancı askerlerin çekilmesi anlaşması üzerinde son rötuşları yaptığını” söyledi. The National’a konuşan Bulani, “Anlaşmayı hayata geçirmek için son aşamaya geldiler” dedi.
Pentagon basın sekreteri Tümgeneral Ryder, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in salı günü Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed Said Rıza el-Abbasi ile görüştüğünü söyledi.
Ryder, çekilme için bir takvim belirlenip belirlenmediği sorulduğunda yorum yapmaktan kaçındı ancak koalisyonun Irak’tan ayrılması halinde nelerin tehlikeye gireceğini anlattı.
The National’a konuşan Ryder, “Bu, 10 yıl önce IŞİD’i yenmek için bir araya gelen uluslararası bir koalisyon ve bunun bir parçası da IŞİD’in yeniden dirilememesini sağlamak” dedi. Ryder, “Yeniden canlanmaya kararlı olduklarını ve saldırıları yönlendirmeye ve ilham vermeye kararlı olduklarını biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Irak hükümetine yakın kaynaklar Bağdat ve Washington’un koalisyon bünyesinde görev yapan ABD askerlerinin bir kısmını geri çekmeye başlama konusunda anlaştıklarını doğruladı. Ancak kaynaklar, bazı ABD güçleri ve koalisyondaki diğer ülke güçlerinin yapılacak yeni güvenlik anlaşmaları kapsamında ülkede kalmaya devam edeceklerini söyledi. Muhtemel rollerden biri Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi olacak.
Iraklı kaynaklar, Washington’un Irak’ın batısındaki el-Anbar vilayetinde bulunan Ayn’ül Esad Hava Üssü’ndeki güçlerini çekmeye açık olduğunu söyledi.
Ancak Erbil’deki Harir Hava Üssü iki taraf arasında anlaşmazlık noktası olmaya devam ediyor. ABD buradaki varlığının Suriye’de “IŞİD’e karşı operasyonları” koordine etmek için gerekli olduğunda ısrar ediyor ancak Bağdat, koalisyon güçleri 2014’te Irak’a gittiğinde bunu kabul etmediğini söylüyor.
ABD muharip birlikleri, Saddam Hüseyin’i devirmek için ABD öncülüğünde gerçekleştirilen işgalden sekiz yıl sonra, 2011 yılında Irak’tan ayrıldı.
Binlerce ABD’li ve uluslararası asker, Irak ve Suriye’nin büyük bölümünü ele geçiren IŞİD’le mücadeleye yardım gerekçesiyle 2014 yılında bölgeye yeniden gönderildi. IŞİD 2017 yılında yenilgiye uğratıldı ve Irak’ta ele geçirdiği Musul ve Tikrit gibi başlıca şehirlerden çıkarıldı, ancak Irak ve Suriye’nin başka yerlerinde varlığını sürdürdü.
Yaklaşık 2.500 ABD askeri uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Irak’ta konuşlanmış durumda.
Reuters’in dün geçtiği habere göre Irak, ABD öncülüğündeki koalisyon kapsamında ülkede bulunan askerlerin Eylül ayında çekilmeye başlamasını ve koalisyonun Eylül 2025’e kadar resmen sona ermesini istiyor.
Dört Iraklı kaynaktan alıntı yapan haber ajansı, bazı ABD güçlerinin muhtemelen yeni müzakere edilen ikili anlaşma kapsamında ülkede kalacağını söyledi.
Gazze’de katliam yapan İsrail’e destek verdiği için ülkedeki ABD misyonlarını hedef alan Iraklı milis güçlerin bu saldırılarına ara vermesinin bir nedeninin de ABD ile Irak arasındaki müzakereler olduğu tahmin ediliyor. Ancak müzakerelerde anlaşmaya varılamaması halinde, Iraklı milislerin daha fazla saldırı düzenlemesi bekleniyor.