Bizi Takip Edin

RUSYA

ABD İstihbaratı: Çin Rusya’ya teknoloji sağlıyor

Yayınlanma

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ukrayna savaşında tarafsız kalmakla suçladığı Çin Halk Cumhuriyeti’ne (ÇHC) Rusya’yı el altından desteklediği suçlaması yöneltiyor. ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’nin yeni yayımladığı bir rapor, Pekin’in Moskova’ya teknoloji ve ekipman tedarik ettiğini öne sürüyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi’nden “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya Sağladığı Destek” başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, Batı yaptırımları ve ihracat kontrolleri nedeniyle Moskova’nın ulaşmakta zorlandığı teknoloji ve ekipmanların Çin tarafından Rusya’ya temin edildiği ileri sürüldü.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Çin’in Avrupa’dan yönlendirilen Rus petrol ve gazı ithalatını hızlandırdığı iddiası da raporda yer aldı.

ABD istihbaratının dolarsızlaşma tespiti

İlgili raporda, “Pekin ayrıca para birimi yuan ve finansal altyapısının Rusya ile ticari etkileşimlerde kullanımını önemli ölçüde artırdı ve Rus kuruluşlarının Batı kısıtlamalarından bağımsız olarak finansal işlemler yapmalarına izin verdi” ifadeleri yer aldı.

ABD istihbarat raporu Çin, “savaş çabalarında Rusya için giderek daha önemli bir payanda haline geldiğini” tezine dayanıyor. Mart ayı itibariyle Çin’in “Rusya’ya 12 milyon dolardan fazla insansız hava aracı ve insansız hava aracı parçası sevk ettiğini” de raporda yer alan iddialardan.

Politico haber sitesi de Rus alıcılardan yüzbinlerce kurşun geçirmez yelek ve kask siparişi, kara kuvvetlerinin hedefleri belirlemesini ve çevirmesini sağlayan ticari insansız hava araçları dolaylı yollardan Moskova’ya ulaştırılıyor.

Yine Rusya’nın Orta Asya devletlerini de Almanya başta olmak üzere Batılı silah üreticilerinin ürettiği yüksek teknoloji içeren çip gibi parçalara ulaşmak için kullandığı öne sürülüyor. Washington Post gazetesinin 18 Temmuz tarihli haberinde Moskova’nın Çin dronlarına ve Alman elektroniğe ulaşımdaki engelleri aşmak için güney komşularına yöneldiği öne sürülmüştü.

Gazeteye konuşan bir ABD yetkilisi “Kırgızistan, diğer ülkelere göre küçük olsa da, kabul edilemez bir şekilde [yaptırımlardan] kaçınmak için uygun bir ortam yaratmak için bütün faktörlerin aynı anda rol oynadığı açık bir örnektir” ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA

Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri bu yıl ilk kez düşmeye başladı

Yayınlanma

2024 yılında Rusya’nın petrol ve doğalgaz gelirleri ilk kez düşüş gösterdi; bunun nedeni, petrol fiyatlarının düşmesi ve ruble kurundaki dalgalanmalar oldu. Rusya’nın federal bütçesindeki petrol ve doğalgazın payının önümüzdeki yıl yüzde 27’ye kadar düşmesi bekleniyor.

Rusya’nın federal bütçesinin petrol ve doğalgaz gelirleri, 2024 yılında ilk kez bir önceki yılın aynı dönemine göre azalmaya başladı.

2023 ekim ayında 1,635 trilyon ruble olan petrol ve doğalgaz gelirleri, bu yıl ekim ayında 1,212 trilyon ruble seviyesinde gerçekleşti.

Gelir düşüşünün temel sebebi, petrol fiyatlarındaki düşüş olarak öne çıkıyor. 2023 yılı ekim ayında, vergi hesaplamaları bir varil Ural petrolü fiyatı olan 63,57 dolar üzerinden yapılırken, bir önceki yıl bu fiyat 83,18 dolar ile yaklaşık yüzde 30 daha yüksekti.

Bu durum, maden çıkarma vergisi gelirlerinde 200 milyar ruble, ek gelir vergisi gelirlerinde ise 100 milyar ruble düşüş yaşanmasına yol açtı.

Ayrıca, her iki vergi de o dönemde yüksek olan dolar kuruna bağlı olarak hesaplandığından, bu değişim gelirlere de yansıdı (Ekim ayı ortasında dolar kuru 100 ruble üzerinde iken, ay sonunda 93 rubleye kadar düştü).

Ekim 2023 aynı zamanda yakıt krizinin zirve yaptığı bir dönemdi. Bu süreçte borsa fiyatları yüzde 20’den fazla arttı ve bu durum, petrol şirketlerinin devletin sağladığı “sönümleyici ödemeleri” kaybetmelerine neden oldu.

Devlet, iç pazara yakıt tedarikini teşvik etmek amacıyla ihracat fiyatıyla iç pazar fiyatı arasındaki farkı kısmen telafi ediyordu. Bu dönemde önemli bir tasarruf sağlanmış oldu: 2023 eylül ayında amortisman ödemeleri toplam 299 milyar ruble iken, bu rakam ekim ayında 107 milyar ruble olarak gerçekleşti (Eylül ayında ise 146 milyar rubleydi).

Bu sayede 2023 ekim ayı, petrol ve gaz gelirleri açısından tarihsel olarak en yüksek dönemlerden biri oldu (Nisan 2022’de bu rakam 1,8 trilyon rubleye ulaşmıştı).

Diğer aylarda da geçen yıla göre yüksek gelir elde edilmiş olsa da eylül ayında fark sırasıyla 772 milyar ruble ve 740 milyar ruble ile görece azdı. 10 aylık dönemde petrol ve doğalgaz gelirleri toplam 9,5 trilyon rubleyi aşarken, 2022 yılının tamamında bu rakam 8,8 trilyon ruble olarak kaydedilmişti.

Petrol ve doğalgaz gelirlerinin federal bütçe içindeki payı, 2020 ve 2022 yıllarındaki istisnai dönemler hariç, son 10 yıldır azalıyor. 2020 yılında petrol fiyatlarının düşmesiyle (yüzde 28,6’ya), 2022 yılında ise tam tersine artışla (yüzde 41,6’ya) bu oran değişmişti.

Genel olarak, 2013-2014 yıllarında bütçenin yaklaşık yarısını oluşturan petrol ve doğalgaz gelirleri, 2023 sonunda bütçenin yüzde 34,2’sini oluşturarak üçte birin altına geriledi.

2023’ün dokuz ayı sonunda petrol ve doğalgaz gelirlerinin payı yüzde 32 civarında gerçekleşti; 2024 yılında ise bu oranın yüzde 27 seviyesine düşmesi bekleniyor.

Zarar eden Gazprom, 2025 yılından itibaren gaz için ek maden çıkarma vergisi ödemelerini durduracak (ayda 50 milyar ruble), ancak petrol ve doğalgaz dışı vergilerdeki artış -özellikle kişisel gelir ve şirket kârları vergilerindeki yükseliş- bütçeye 2,6 trilyon ruble ek katkı sağlayacak.

Bu vergilerden sağlanacak gelirler federal bütçeye aktarılacak.

Okumaya Devam Et

RUSYA

Yaptırım altındaki Arktik LNG-2’nin akıbeti

Yayınlanma

Rus enerji şirketi Novatek’in Arktik LNG-2 projesi, uluslararası yaptırımlar nedeniyle zorluklarla karşılaşıyor; projenin bazı aşamaları ertelenirken tanker teslimatları ve finansman sağlama konularında aksaklıklar yaşanıyor.

Rusya’nın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) üreticisi olan Novatek, yılda toplam 19,8 milyon ton kapasiteye sahip Arktik LNG-2 projesinin ilk hattını tamamladı.

Yetkililer, ilk hattın aralık ayı sonunda faaliyete geçtiğini ancak projeye ve tanker filosuna uygulanan yaptırım kısıtlamalarının LNG sevkiyatlarını engellediğini belirtti.

Yaklaşık 20-21 milyar dolara mal olan ve Gıdan Yarımadası’nda yer alan proje, her biri yılda 6,6 milyon ton LNG kapasiteli üç yerçekimi bazlı sıvılaştırma hattını kapsıyor.

Arktik LNG-2’nin ikinci ve üçüncü aşamalarının sırasıyla 2024 ve 2026’da tamamlanması planlanıyordu, ancak yaptırımlar bu tarihlerin ertelenmesine neden olabilir.

Novatek, 2026 yılına kadar küresel LNG pazarındaki payını ikiye katlayarak yaklaşık yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyor.

Proje ortakları arasında Novatek (yüzde 60), Fransız TotalEnergies (yüzde 10), Çinli CNPC (yüzde 10), CNOOC (yüzde 10) ve Japon Mitsui-JOGMEC konsorsiyumu (yüzde 10) yer alıyor.

Her bir ortak, projedeki payına göre üretilen LNG üzerinde hak sahibi. Buna göre, Novatek yılda 11,9 milyon ton LNG üretirken yabancı ortakların her biri yılda yaklaşık 2 milyon ton üretim yapacak.

Novatek başlangıçta, Rus ve yabancı bankalardan yaklaşık 9,5 milyar avro tutarında proje finansmanı sağlamayı planlıyordu. Fakat Mart 2022’den itibaren, uluslararası bankalar ve Arktik LNG-2 hissedarları, yaptırımlar nedeniyle finansman sağlamayı durdurdu. Rus bankaları ise ek finansman sağlamaya istekli olduklarını bildirdi.

Arktik LNG-2, LNG ihraç etme lisansına sahip. Mevcut bilgilere göre, Reuters ajansının kaynakları Novatek’in yılda 4,3 milyon tonluk LNG alıcısına mücbir sebep ilan ettiğini bildirdi.

Kommersant’a göre, Mitsui, Arktik LNG-2 projesi için tanker teslimatında şüphe taşıyor ve Zvezda Tersanesi, proje için iki tankerin teslimatını 2025’e erteledi.

Reuters ajansının kaynaklarına göre, Arktik LNG-2’nin ilk hattındaki üretim kış dönemi için 11 Ekim’de durduruldu.

Novatek’in iştiraki, Barents ve Bering denizlerinde LNG ve kondensatı gemiden gemiye aktarmayı planlıyor. Kpler ve LSEG verilerine göre, onaylanan Arktik LNG-2 projesi kapsamında yüklenen dört tanker, halen alıcıya teslim edilmeyi bekliyor.

Hintli yetkililer, Hindistan’ın Arktik LNG-2 projesinden LNG satın almayacağını belirtti.

Aralık sonunda Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Arktik LNG-2’nin ilk aşamasının faaliyete geçtiğini ve ilk sevkiyatların 2024’ün ilk çeyreğinde başlayacağını açıkladı.

Reuters‘ın kaynaklarına göre, Novatek, müşterilerine Arktik LNG-2 projesinden yapılacak sevkiyatlar için mücbir sebep bildiriminde bulundu. Kommersant, ABD yaptırımlarının yabancı hissedarların projede fors majör ilan etmesine yol açtığını bildirdi.

Arktik LNG-2 projesinin sırları: Yaptırımlar gerçekten işe yarıyor mu?

Okumaya Devam Et

RUSYA

Zelenskiy, Kuzey Kore birlikleriyle çatışmaların ‘istikrarsızlığa açık bir sayfa’ olduğunu söyledi

Yayınlanma

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy salı günü yaptığı açıklamada, savunma bakanının “küçük bir çatışmanın” gerçekleştiğini söylemesinin ardından, Ukrayna ordusu ile Kuzey Kore birlikleri arasındaki ilk çatışmanın “dünyadaki istikrarsızlıkta yeni bir sayfa açtığını” söyledi.

Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, Güney Kore televizyonuna verdiği bir mülakatta Kuzey Kore birlikleriyle ilk çatışmanın yaşandığını doğrulayarak, bunun çatışmada belirgin bir tırmanma olduğunu söyledi.

Zelenskiy, gece yaptığı video konuşmasında, Kuzey Kore birliklerinin geçen ay Rusya’ya gönderilmesine tepki gösteren ve “sadece sözlerle değil … savunmamızı desteklemek için eylemler hazırlayan dünyadaki herkese teşekkür etti.

“Kuzey Koreli askerlerle yapılan ilk çarpışmalar dünyada yeni bir istikrarsızlık sayfası açtı” dedi.

Ukrayna’nın dünyanın geri kalanıyla birlikte hareket ederek “Rusya’nın savaşı gerçek bir tırmanışla genişletmeye yönelik bu adımının başarısız olması için her şeyi yapması” gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı Umerov, salı günü Güney Kore’nin KBS televizyonunda yayınlanan bir röportajında Kuzey Kore birlikleriyle “küçük bir angajman” yaşandığını söyledi.

Röportajdan alıntılara yer verilen haberde Umerov’un angajmanın küçük çaplı olduğunu ve askerlerin harekete geçirilmesi açısından henüz sistematik olmadığını söylediği aktarılıyor.

CEPHE BÖLGELERİNDEKİ BİRLİKLER

Güney Kore Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada 10,000’den fazla Kuzey Koreli askerin Rusya’ya ulaştığını ve bunların “önemli bir kısmının” Ukrayna güçlerinin ağustos ayında saldırı düzenlediği Kursk bölgesi de dâhil olmak üzere cephe bölgelerinde bulunduğunu söyledi.

Zelenskiy pazartesi günü istihbarat kaynaklarının 11,000 Kuzey Korelinin Rusya’da olduğunu söylediğini aktardı. Pentagon en az 10,000 Kuzey Koreli askerin Kursk’ta bulunduğunu ancak çatışmaya girdiklerine dair iddiaları doğrulayamadığını söyledi.

KBS’nin haberinde Umerov’un röportajı yapan kişiye, Rus ordusunun Kuzey Korelileri Sibirya bölgelerinden bir Moğol etnik grubu olan Buryatlar olarak göstermeye çalıştığı için kimlik tespiti ve diğer işlemlerin zaman alacağını söylediği belirtildi.

Umerov konuşlandırılan Kuzey Korelilerin sayısında keskin bir artış beklediğini söyledi.

“Halihazırda temaslar var, ancak birkaç hafta sonra daha önemli bir sayı göreceğiz ve bunun üzerine bunu gözden geçirip analiz edeceğiz” dedi.

Kuzey Kore birliklerinin bir aylık eğitimden geçeceği yönündeki beklentilerin, savaş alanına daha hızlı konuşlandırılmalarını sağlamak için bir ya da iki haftaya indirildiğini söyledi.

Rusya Kuzey Kore birliklerinin kendi topraklarında olduğunu kabul etmedi ancak Putin geçen hafta bu birliklerin varlığına ilişkin haberleri yalanlamadı. Pyongyang ile imzaladığı savunma anlaşmasını nasıl uygulayacağının Rusya’ya bağlı olduğunu söyledi.

Rusya Federasyon Konseyi, Kuzey Kore ile stratejik ortaklık anlaşmasını onayladı

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar

English