ABD, Japonya ve Filipinler üçlü bir güvenlik çerçevesi oluşturmayı planlıyor.
Japan Times’ın haberine göre, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr.’ın güvenlik danışmanı Eduardo Ano, yeni plan kapsamındaki ilk görüşmelerinin nisan ayı başlarında gerçekleşebileceğini söyledi.
Ano, görüşmelere hangi ülkenin ev sahipliği yapacağı da dahil olmak üzere, ayrıntıların belirsizliğini korusa da toplantıya “katılmaya istekli” olduğunu söyledi.
Ano’nun bir yardımcısı ise, üç yönlü bir güvenlik diyaloğu başlatma önerisinin, Çin’e karşı caydırıcılığı artırmak ve yeni bir savaşa hazırlanmak için Filipinler ile daha yakın bağlar kurmanın gerekli olduğuna inanan ABD ile Japonya tarafından öne sürüldüğünü açıkladı.
Bir ABD hükümet kaynağına göre, planlanan toplantıdaki diğer iki temsilcinin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve Japon mevkidaşı Takeo Akiba olması bekleniyor.
Bir başka ABD hükümet kaynağı, üçlü toplantının muhtemelen ABD ve Filipinler’in 11 Nisan’da Washington’da dışişleri ve savunma bakanlarını içeren güvenlik görüşmeleri yapmasından sonra gerçekleşeceğini söyledi.
Bu arada Japon ve ABD’li yetkililerin, çerçeveyi diyalogun ötesine geçirerek yakın gelecekte üçlü savunma işbirliği ve tatbikatlarına genişletmek istediği kaydedildi.
Manila-Washington-Pekin hattı
Hint-Pasifik’te Çin’in etkisi kırmak isteyen ve Pekin’i komşuları aracılığıyla çevreleme stratejisi izleyen Washington, bölge ülkelerini hızla silahlandırıyor, güvenlik anlaşmalarını genişletiyor ve bölgedeki askeri üslerini artırıyor.
Filipinler, Pekin’le Güney Çin Denizi’ndeki toprak anlaşmazlığı konusunda Japonya ve ABD’nin desteğini istiyor, ancak iki ülkeye çok fazla güvenme konusunda da temkinli.
Diğer yandan Devlet Başkanı Marcos, ülkesinin dış politikasının bağımsız olacağını ve Pekin ile Washington arasında bir taraf seçmeyeceğini söylüyor, ancak Washington Manila’yı Tayvan krizinde Çin’e karşı üs olarak kullanma konusunda kararlı.
Şubat ayında, Marcos, ABD’ye dört askeri üsse daha erişim izni vererek, Amerikan askerlerinin Filipinler’de kullanabileceği üs sayısını dokuza çıkardı.
Çin’i tehdit olan eden Japonya ise yakın zamanda 60 yıllık savunma stratejisini değiştirerek, ülkenin güvenlik ve savunma stratejisini ABD ile tam uyumlu hale getirme kararı aldı.