AMERİKA

ABD, Maduro’nun uçağına el koydu

Yayınlanma

ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun uçağına, satın alınmasının diğer “suç konularının” yanı sıra ABD yaptırımlarını ihlal ettiğini tespit ettikten sonra el koydu. İki ABD’li yetkiliye göre Dominik Cumhuriyeti’nde el koyulan uçak pazartesi günü Florida’ya uçuruldu.

ABD’li yetkililerden biri CNN’e yaptığı açıklamada, “Bu en tepeye kadar bir mesaj gönderiyor. Yabancı bir devlet başkanının uçağına el konulması cezai konularda duyulmamış bir şey. Burada hiç kimsenin hukukun üstünde olmadığı, hiç kimsenin ABD yaptırımlarının erişiminin üstünde olmadığı yönünde açık bir mesaj gönderiyoruz,” dedi.

Yetkililer tarafından Venezuela’nın Air Force One’a eşdeğer uçağı olarak tanımlanan uçak, Maduro’nun daha önce dünya çapında gerçekleştirdiği devlet ziyaretlerinde de görüntülenmişti.

Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Luis Abinader, pazartesi günü ABD tarafından el konulan uçağın Venezuela hükümeti adına değil, “bir şahıs adına” kayıtlı olduğunu söyledi.

Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Roberto Álvarez, ülkenin Başsavcılığının geçen mayıs ayında ulusal bir mahkemeden uçağı “hareketsiz hale getirme” emri aldığını söyledi.

Bakan, ABD’nin “dolandırıcılık faaliyetleri, yasadışı faaliyetler için mal kaçakçılığı ve kara para aklama ile bağlantılı kanıt ve nesneleri” arayabilmek için uçağın hareketsiz hale getirilmesini talep ettiğini söyledi.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı, bir paravan şirket aracılığıyla 13 milyon dolara yasadışı olarak satın alındığını ve Nicolás Maduro ve yandaşları tarafından kullanılmak üzere ABD dışına kaçırıldığını iddia ettiğimiz bir uçağa el koydu,” dedi.

Adalet Bakanlığı, bir Dassault Falcon 900EX olan uçağın Florida’daki bir şirketten satın alındığını ve Nisan 2023’te ABD’den Venezuela’ya Karayipler üzerinden yasadışı olarak ihraç edildiğini ileri sürdü.

Adalet Bakanlığına göre uçak Maduro’nun uluslararası seyahatlerinde kullanıldı ve “neredeyse sadece Venezuela’daki bir askeri üsse gidip geldi.”

İç Güvenlik Soruşturmalarından Sorumlu Özel Ajan Anthony Salisbury CNN’e verdiği demeçte, “Uçağa, ABD’nin Venezuela’ya yönelik yaptırımlarını ihlal ettiği ve bu uçakla ilgili olarak halen incelemekte olduğumuz diğer cezai meseleler nedeniyle el konuldu,” dedi.

Dominik Cumhuriyeti’nden üst düzey bir yetkili CNN’e yaptığı açıklamada Maduro’nun uçağının ABD yetkilileri tarafından ele geçirildiği sırada Dominik topraklarında bakımda olduğunu söyledi. 

Kaynak, hükümetin Maduro’nun özel uçağının ele geçirilene kadar ülkede olduğuna dair bir kaydı olmadığını da sözlerine ekledi.

ABD’li yetkililerden birine göre, ABD’li yetkililer uçağa el konulduğunu Venezuela’ya bildiren Dominik Cumhuriyeti ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

ABD’li yetkililere göre, uçağa el konulmasında İç Güvenlik Soruşturmaları, Ticaret ajanları, Sanayi ve Güvenlik Bürosu ve Adalet Bakanlığı da dahil olmak üzere çok sayıda federal kurum görev aldı.

Kayıtlar uçağın son kayıtlı uçuşunun mart ayında Caracas’tan Dominik’in başkenti Santo Domingo’ya yapıldığını gösteriyor.

Venezuela hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada el koymayı “korsanlık” olarak nitelendirdi ve Washington’u temmuz ayında yapılan başkanlık seçimlerinin ardından Maduro hükümetine karşı “saldırganlığı” artırmakla suçladı.

Açıklamada, “Bir kez daha, ABD yetkilileri, korsanlıktan başka bir şey olarak nitelendirilemeyecek yinelenen bir suç uygulamasıyla, Cumhuriyet Başkanı tarafından kullanılan bir uçağa yasadışı bir şekilde el koymuş ve eylemini, yasadışı ve tek taraflı olarak dünya çapında uyguladıkları zorlayıcı önlemlerle gerekçelendirmiştir,” denildi.

ABD’nin, iktisadi ve askeri gücünü Dominik Cumhuriyeti gibi devletleri “korkutmak ve suç eylemlerinde suç ortağı olarak” hizmet etmeleri için baskı yapmak amacıyla kullandığını gösterdiğini savunan Venezuela, yaşananların, “uluslararası hukuku hiçe sayarak en güçlü olanın hukukunu tesis etmeye çalışan sözde ‘kurallara dayalı düzen’in bir örneği” olduğu belirtildi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version