AVRUPA

ABD Savunma Bakanı: NATO üyeleri savunmada Polonya’yı örnek almalı

Yayınlanma

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Polonya’nın savunma harcamalarındaki liderliğini överek, diğer NATO üyelerinin de Varşova’yı örnek alması gerektiğini belirtti. Hegseth, ABD’nin Ukrayna’ya askeri desteğini azaltacağını ve Avrupa’nın kendi güvenliğine daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz ile cuma günü Varşova’da yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, Polonya’nın savunma harcamalarında diğer NATO üyelerinin örnek alması gereken bir model olduğunu söyledi.

Hegseth, “İlk ziyaretimizi Polonya’ya yapmamızın sembolik anlamı büyük. Polonya, örnek bir NATO üyesi,” dedi ve ekledi: “Sert güç en önemli şey ve Polonya bunu mükemmel bir şekilde anlıyor. Güç yoluyla barış. Yüzde 2 yeterli değil.”

Başkan Trump’ın yüzde 5 çağrısını yineleyen Hegseth, “Kendi güvenliğine daha fazla yatırım yapmak, gelecek için bir peşinattır. Polonya, gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 5’ini savunmaya harcıyor ki bu, kıta için bir modeldir,” diye konuştu.

Polonya, ittifak içinde savunmaya en yüksek yüzdeyi ayıran ülkelerden biri ve 2024’te yüzde 4’ü, 2025’te ise yüzde 5’i hedefliyor. Harcamalarının büyük bir kısmı ABD üretimi ve tedarikli silahlanmaya gidiyor.

Kosiniak-Kamysz, Polonya’nın “güvenliğin, barışın ve özgürlüğün önemine dair uzun bir hafızası olduğunu, güç harcama olmadan gelmez,” diyerek tüm Polonyalıların savunma harcamalarını artırma konusunda birleştiğini de ekledi.

Kosiniak-Kamysz, “Avrupa payına düşeni ödemeli. Avrupa uyanmalı ve payına düşeni ödemeli. Polonya ve ABD arasında ortak bir girişim istiyoruz,” ifadelerini kullandı.

‘ABD askerleri Ukrayna’ya konuşlandırılmayacak’

Öte yandan Pentagon şefi, Ukrayna’ya barışı koruma gücü olarak herhangi bir asker gönderilmesi durumunda, bunun NATO dışı bir misyonun parçası olması ve Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5. Maddesi kapsamına girmemesi gerektiğini vurguladı.

Hegseth, “Açık olmak gerekirse, ABD askerleri herhangi bir güvenlik garantisinin parçası olarak Ukrayna’ya konuşlandırılmayacak,” dedi.

Hegseth, Avrupa’nın gelecekteki ölümcül ve ölümcül olmayan yardımların büyük kısmını Kiev’e sağlaması gerektiğini ve “Avrupa’nın güvenliğini korumanın Avrupalı NATO üyeleri için bir zorunluluk olması gerektiğini” söyledi.

Avrupalı liderler, Ukrayna’ya devam eden destekte birlik çağrısında bulundu. Polonya Başbakanı Donald Tusk perşembe günü yaptığı açıklamada, “Tüm siyasi güçleri ve liderleri Ukrayna’daki savaş ve barış konusundaki anlaşmazlıkları askıya almaya ve Doğu’dan gelen tehditler karşısında birleşmeye çağırıyorum. Polonya, Avrupa ve tüm Batı’nın bugün tam işbirliği ve dayanışmaya ihtiyacı var,” dedi.

Weimar Üçgeni ülkelerinin (Polonya, Almanya ve Fransa) dışişleri bakanları ile İtalya, İngiltere ve İspanya diplomasi başkanları, Avrupa’nın Ukrayna ile ilgili barış müzakerelerinin ayrılmaz bir parçası olması gerektiğini vurgulayan ortak bir bildiri yayınladı. AB dış politika şefi Kaja Kallas da konuya değinerek, Avrupa’nın Ukrayna’daki çatışmayla ilgili tüm müzakerelerde merkezi bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Şubat 2024’te Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ABD Kongresi’nin Ukrayna’ya 60 milyar dolarlık yardımı onaylamaması hâlinde ABD’nin dünya çapındaki müttefikleri için “derin sonuçları” olacağı konusunda uyardı.

Sikorski, “Bazı ülkeler bahislerini korumaya başlayacak ve diğerleri kendi nükleer silah programlarını geliştirmeyi düşünecek,” diye konuştu.

Ayrıca Trump’ın, NATO’nun askeri harcama taahhütlerini yerine getirmeyen ülkelere Rusya’nın saldırmasını teşvik edeceği yönündeki açıklamasını eleştiren Sikorski, “Polonya, Afganistan’da zorlu bir vilayet olan Gazni’ye bir tugay gönderdi ve Washington’a fatura göndermedik. Askeri ittifak bir mahalle güvenlik şirketi değildir,” diye ekledi.

Buna rağmen, ABD silah satışları 2023’te 238 milyar dolara ulaştı ve Polonya en büyük müşterilerden biri oldu.

2022 boyunca, Varşova’nın askeri harcamalarının tahmini tedarik payı, büyük ölçüde yeni ikili silah tedarik anlaşmaları nedeniyle yüzde 20,4’ten yüzde 35,9’a sıçradı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version