AMERİKA

ABD tarihinin en büyük nükleer kazasına konu olan reaktör, Microsoft’a enerji sağlayacak

Yayınlanma

Amerikan tarihinin en büyük nükleer felaketinin yaşandığı Three Mile Island, Microsoft’a elektrik sağlamak üzere yeniden faaliyete geçiyor.

1979’da kısmi nükleer erimeye maruz kalan Pennsylvania’daki santralin sahibi Constellation Energy, hafta sonu yaptığı açıklamada teknoloji deviyle 20 yıllık bir enerji anlaşması imzaladığını duyurdu.

Kötü şöhretli santralin yeniden canlanması, ABD’de nükleer canlanmanın bariz bir kanıtı olarak görülüyor. Elektrikli araçların, yerli üretimin ve özellikle de enerjiye aç yapay zeka patlamasına hizmet eden veri merkezlerinin elektrik ihtiyacı, nükleer santrali tekrar cazip hale getirdi.

Constellation, kazada hasar görmeyen fakat beş yıl önce mali nedenlerle hizmet dışı bırakılan bir reaktörü yeniden çalıştırmak için 1,6 milyar dolar harcayacak.

Şirket, ekipman iyileştirmeleri ve düzenleyici kurumlardan yeşil ışık bekleyerek 2028 yılına kadar tesisi yeniden çalışır hale getirmeyi ve 700.000 hanenin (ya da bir grup ChatGPT sorgusunun) elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek 835 megawatt’ı pompalamayı umuyor.

Nükleer endüstri, yüksek profilli kazalardan kaynaklanan kötü halkla ilişkiler ve doğalgaz ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının rekabetinden muzdarip olduğu için 2022’ye kadar geçen on yılda on üç nükleer reaktör devre dışı kaldı.

Şimdi ise, teknoloji şirketleri 7/24 temiz enerji kaynağının değerini anladıkları ve hükümet sübvansiyonlar dağıttığı için nükleer enerjiye geri dönüyor.

Three Mile Island’ın yeniden faaliyete başlamasının yanı sıra, Microsoft’un Virginia’daki veri merkezlerinden birinde kullanılan enerjiyi dengelemek için Constellation ile halihazırda bir nükleer enerji üretim sözleşmesi de bulunuyor.

Bu arada Amazon kısa bir süre önce Pennsylvania’da nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezi satın aldı ve Michigan’daki eskimiş bir nükleer enerji santrali federal hükümet ve eyaletten alınan 2 milyar dolar sayesinde yeni bir hayata kavuşuyor.

Öte yandan Constellation, düzenleyici gecikmelerden kaçınmak için Three Mile Island projesi için devlet hibesi almayacağını ve böylece restorasyona hemen başlayabileceğini söyledi.

Eski usul nükleer santraller pahalı olmaya devam ediyor ve inşa edilmeleri uzun zaman alıyor, bu nedenle Bill Gates ve Sam Altman tarafından desteklenenler de dahil olmak üzere birçok şirket, küçük reaktörler ve son teknoloji nükleer füzyon projeleri gibi deneysel çözümlere yatırım yapıyor.

ABD Enerji Bakanlığı, Three Mile Island nükleer kazasında herhangi bir yaralanma, ölüm veya doğrudan sağlık etkisi meydana gelmediğini öne sürüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version