AMERİKA

ABD ticaret şefi: ABD ve AB ekonomik sistemi Çin karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor

Yayınlanma

ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, 4 Nisan Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ve Avrupa’nın piyasa temelli ekonomilerinin Çin’in alternatif ekonomik modeli karşısında ‘ayakta kalma mücadelesi’ verdiği uyarısında bulundu.

İki gün sürecek olan AB-ABD Ticaret ve Teknoloji Konseyinin (TTC) Belçika’da başlamasından birkaç saat önce Brüksel’de bir brifing veren Tai, Pekin’in ‘piyasa dışı’ politikalarının, uygun ‘karşı önlemler’ yoluyla mücadele edilmediği takdirde iki bloğa ciddi ekonomik ve siyasi zarar vereceğini söyledi.

Tai, Euractiv’in bir sorusuna verdiği yanıtta, “Bence Çin’den gördüğümüz zorluk… firmalarımızın çok etkili bir ekonomik sistemle rekabette ayakta kalabilme becerisidir,” dedi.

Tai, Çin’i, ‘piyasa temelli olmadığını, temelde farklı bir şekilde beslendiğini ifade ettiğimiz ve bizimki gibi piyasa temelli bir sistemin rekabet etmekte ve ayakta kalmakta zorlanacağı bir sistem’ olarak tanımladı.

“Ekonomilerimizin çalışma şeklini savunmak için farklı bir yol bulmazsak, ne olacağını biliyoruz,” diyen Tai, bunun zarar verici ekonomik ve siyasi sonuçları olacağını savundu.

Tai, Çin’in çelik, alüminyum, güneş panelleri ve elektrikli araçlar (EV) söz konusu olduğundaki ‘aşırı’ üretimini spesifik endişe nedenleri olarak gösterdi fakat özellikle ülkenin EV üretiminin ‘Avrupa için çok motive edici’ hale geldiğini vurguladı.

Tai, ABD-AB karşı tedbirlerinin gümrük vergileri gibi ‘savunmacı’ politikaların yanı sıra ‘lehimize işlemeyen bir piyasa dinamiğini düzeltmek için teşvik tedbirleri’ de dahil olmak üzere ‘daha çok hücuma yönelik’ tedbirleri içermesi çağrısında bulundu.

Euractiv tarafından görülen ve 5 Nisan Cuma günü ikili görüşmelerin sonunda kamuoyuna açıklanacak olan bu haftaki TTC ortak bildirisinin taslağında, üçüncü ülkeler tarafından izlenen ‘piyasa dışı politika ve uygulamaların’ kınanması dikkat çekiyor.

Metin aynı zamanda, bu tür önlemlerin Avrupa ve ABD’nin ekonomik güvenliğine yönelik oluşturduğu tehdide karşı koymak amacıyla ihracat kontrolleri ve yatırım taraması konusunda AB-ABD işbirliğinin derinleştirilmesinin önemini vurguluyor.

Geçtiğimiz ay ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo da benzer şekilde ABD’nin Pekin’in ’en sofistike Amerikan teknolojisine’ erişimini engellemek için ne gerekiyorsa yapacağını belirtmişti.

Tai ise Çin’in ekonomik gelişimini yavaşlatmanın ABD’nin resmi bir politika hedefi olup olmadığı konusuna açıklık getirmeyi reddetti. “Bakan Raimondo adına konuşmayacağım,” diyen Tai, çok sık işbirliği yapmalarına rağmen ABD Ticaret ve Sanayi Bakanlıklarının ayrı dosyalar takip ettiklerini de sözlerine ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version