ASYA

ABD ve Tayland, 30 ülke ile devasa tatbikat düzenliyor

Yayınlanma

ABD ve Tayland, bölgesel birlikte çalışabilirliği geliştirmek için 30 ülke ile on yılın en büyük askeri tatbikatını gerçekleştiriyor.

Bugün başlayan Cobra Gold tatbikatı, uydu iletişim sistemlerini konusunda personel eğiten ilk tatbikat olacak. 3.800’ü kara personeli olmak üzere 6.000’den fazla ABD personelinin katıldığı tatbikatta, Tayland Kraliyet Ordusunun 3.000 askeri yer alacak.

Güneydoğu Asya’da en uzun süredir devam eden tatbikat olan Cobra Gold, 1982’den beri ABD, Tayland ve dönüşümlü olarak katılan ülkeler için savaş alanı manevralarını ve taktiklerini paylaşma, yeni teknoloji ve teçhizat konusunda eğitim verme ortamı sağlıyor.

Ana tatbikata Endonezya, Japonya, Malezya, Singapur ve Güney Kore’den birçok askeri bölüğünün asker katıldığı duyuruldu. Diğer on ülke olan Bangladeş, Brunei, Kanada, Fiji, Fransa, Moğolistan, Nepal, Yeni Zelanda, Filipinler ve Birleşik Krallık ise çok uluslu operasyonel planlama çalıştaylarına katılacak. Diğer 10 gözlemci arasında Kamboçya, Almanya ve Vietnam yer alıyor. Myanmar, 2021’de gerçekleşen askeri darbe sonrası tatbikata katılmadı.

Kahramanmaraş depremi örneği ile ortak dayanışma mesajı

ABD Hint-Pasifik Komutanlığı komutanı Amiral John Aquilino tatbikatın açılış konuşumasında, “Cobra Gold aracılığıyla, tüm ulusların barışı, istikrarı ve refahı koruyabilmesi için özgür ve açık bir Hint-Pasifik’i korumak ve birlikte yanıt verme kararlılığımızı gösteriyoruz” dedi.

Aquilino, Cobra Gold’da verilen eğitim sonucunda Amerika ve Tayland’ın Türkiye’deki son deprem ve diğer doğal afetlere olan yardım çalışmalarının önemine işaret etti.

Çin, Hindistan ve Avustralya, insani yardım ve afet yardımı tatbikatlarına katılacağını duyurdu. Çin Savunma Bakanlığı, Güney Çin Denizi’ni denetleyen birliğini gönderdiğini açıkladı.

ABD’nin Tayland Büyükelçisi Robert Godec, General Thitichai Thienthong ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Cobra Gold’u özel yapan şey, dostluğumuzun dokusunu, son 200 yılda birlikte dokuduğumuz gerçek bir dostluğu örneklemesidir” dedi.

ABD’nin Tayland savunma ataşesi Albay Kurtis A. Leffler, “Yıldan yıla bu tekrarlar, gerçek dünyadaki felaketlere birlikte yanıt vermek için gereken ortak anlayışı artırıyor, toplu müdahalemizde zamandan tasarruf sağlıyor ve böylece hayat kurtarıyoruz” diye konuştu.

ABD, “Hint-Pasifik” stratejisini hızlandırıyor

ABD, Hint-Pasifik bölgesinin Washington’dan yalnızca savunmada değil, aynı zamanda ticaret ve yatırımda da somut taahhütler ile güçlendirmek istiyor. 1833’ten beri antlaşma müttefikleri olan ABD ile Tayland arasındaki ilişkiler (Siyam-Amerikan Dostluk ve Ticaret Antlaşması) 2014 darbesine önderlik eden eski Tayland askeri generalleri hükümetin tepesinde kalmaya devam etse de iyileşme sürecinde.

Tayland, F-35 alımı için Kongre onayını bekliyor

ABD, darbeden sonra Tayland’a, savunma teçhizatı satın almak ve askeri eğitimi finanse etmek için hibe ve krediler de dahil olmak üzere askeri yardımları askıya almıştı. Aynı yıl Çin, Cobra Gold insani tatbikatlarına katılmaya başladı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne göre Tayland, 2017’den 2021’e kadar Çin’den silah ihracatının en büyük üçüncü alıcısı oldu.

ABD’den Tayland’a yapılan yabancı savunma sanayi satışları geçen yıl itibariyle 2,85 milyar doları buldu. Tayland Kraliyet Hava Kuvvetleri, F-16 uçak filosu hizmetten çekmek için ABD Kongresi’nin 413 milyon dolarlık F-35 savaş uçağı satışını onaylamasını bekliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version