ABD, Çin devi Huawei Technologies’in çip teknolojisindeki ilerlemelerinin tüm ayrıntılarını tespit etmeye çalışıyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan salı günü yaptığı açıklamada hükümetin, ABD’nin kara listesindeki Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) tarafından üretildiği ortaya çıkan Huawei Mate 60 Pro’daki işlemcinin tam bileşimini bilmek istediğini söyledi.
Washington, Huawei’nin geçen hafta ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo’nun Çin’i ziyareti sırasında aniden duyuru yapmadan telefonunu piyasaya sürmesinin ardından sessizliğini bozdu.
Çin medyası çarşamba günü Huawei ile ilgili gelişmeyi Amerikan teknolojisine olan bağımlılığı azaltma çabalarında bir atılım olarak nitelendirdi.
Salı günü Beyaz Saray’da düzenlenen brifingde konuşan Sullivan, “Söz konusu çipin tam olarak niteliği ve bileşimi hakkında daha fazla bilgi edinene kadar bu konuda yorum yapmaktan kaçınacağım” dedi ve ABD’nin dar anlamda ulusal güvenlik kaygılarına odaklanan bir dizi teknoloji kısıtlamasına ‘küçük bahçe, yüksek çit’ formülüyle devam etmesi gerektiğini savundu.
Huawei ve SMIC, ulusal güvenlik gerekçesiyle en gelişmiş çip üretimi ve ekipmanlarına erişimlerini engelleyen ABD yaptırımlarına tabi olan Çinli şirketlerden.
Çin’deki iPhone satışlarını tehdit edebilir
7 nm Kirin 9000s işlemci üzerine inşa edilen yeni Huawei Mate 60 Pro, Pekin’in Amerikan teknolojisinden uzaklaşma çabasındaki önemli bir ilerlemeyi gösteriyor. Çarşamba günü bazı analistler, Huawei’nin büyük ölçekte ürettirebilmesi halinde cihazın ülkedeki iPhone satışlarını tehdit edebileceği yorumunu yaptı.
Jefferies’den Edison Lee’nin de aralarında bulunduğu analistler, seri üretim modelinin Apple’a en büyük pazarlarından birinde zarar verebileceğini savundu. Lee, Mate 60 Pro’nun Apple’ın yeni nesil iPhone satışlarını yüzde 38’e varan oranda etkileyebileceğini söyledi.
Lee, “Yarı iletken endüstrisinin dünyadaki her ulus için çok stratejik olduğu çok açık hale geldi. Jeopolitik gerilimler göz önüne alındığında, her ülke kendi operasyonlarını istikrara kavuşturmak ve geliştirmek için elinden geleni yapıyor. Bu yüzden Çin’in aslında yıllardır bu konu üzerinde çalışıyor olmasına şaşırmadım” yorumunu yaptı.
Shenzhen merkezli Huawei, amiral gemisi cihazını resmi bir lansman etkinliği olmadan piyasaya sürdü – ancak çipi ve hızlı kablosuz yetenekleri hakkında ilk raporların ortaya çıkmasının ardından Weibo ve diğer sosyal ağlarda hızla yayıldı.