AVRUPA
ABD’den Belarus’a ‘siyasi tutuklulular’ karşılığı yaptırımların hafifletilmesi teklifi

The New York Times‘ın haberine göre, ABD’li üst düzey bir temsilci uzun bir aradan sonra Belarus’u ziyaret ederek Aleksandr Lukaşenko ve Belarus istihbarat teşkilatı KGB’nin başkanı ile görüştü. ABD, siyasi tutukluların serbest bırakılması karşılığında Belarus’a yaptırımları hafifletmeyi teklif etti.
The New York Times‘ın kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, ABD’nin üst düzey bir temsilcisi uzun bir aradan sonra Belarus’u ziyaret ederek Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ve istihbarat teşkilatı KGB’nin başkanı ile bir araya geldi.
Gazeteye göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher Smith ve iki Amerikalı yetkili, Belarus’taki Hür Avrupa Radyosu muhabiri Andrey Kuzneçik ve ismi açıklanmayan bir ABD vatandaşının da aralarında bulunduğu üç mahkumun serbest bırakılmasından önce Minsk’i ziyaret etti.
Washington, Belaruslu yetkililere, önemli sayıda siyasi mahkumun serbest bırakılması karşılığında ABD’nin ülkenin bankacılık sistemine ve kilit sanayi kuruluşlarına yönelik yaptırımları hafifletebileceği bir anlaşma önerdi.
Kaynaklara göre Belarus’tan döndükten sonra Vilnius’ta diplomatlarla bir araya gelen Smith, siyasi tutukluların serbest bırakılmasını “büyük bir zafer” ve Başkan Trump’ın “Güç Yoluyla Barış” politikasının bir zaferi olarak nitelendirdi.
Siyasi tutukluların serbest bırakılmasının yanı sıra ABD diplomasisinin bir diğer hedefi de Lukaşenko’nun Rusya ile olan bağlarını zayıflatmak.
2020 protestolarından sonra Litvanya’ya iltica eden Belaruslu muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya’nın sözcüsü, Başkan Trump’a “işleri ilerletmeyi başardığı” için minnettar olduklarını söyledi.
Fakat Tihanovskaya, yaptırımların ancak “Lukaşenko baskıya ve yeni tutuklamalara son verdiğinde” ve tüm mahkumları serbest bıraktığında hafifletilmesi gerektiğini de ekledi.
Siyasi mahkum Mariya Kolesnikova’nın kız kardeşi Tatyana Homiç de böyle bir “doğrudan diplomatik yaklaşımın, bireysel mahkumların serbest bırakılması ve hatta daha geniş kapsamlı bir af da dahil olmak üzere somut sonuçlar verebileceğini” ve Belarus’un Rusya’ya bağımlılığını zayıflatarak “ABD ve Avrupa Birliği’nin bazı kozlarını koruyabileceğini” iddia etti.
2020’deki protestoların ardından Belarus’tan kaçan siyasi analist Artem Şreybman, The New York Times‘a yaptığı açıklamada, Rusya’nın Lukaşenko’ya verdiği geniş destek nedeniyle Batı yaptırımlarının çok az etkisi olduğunu söyledi.
Fakat Şreybman, yaptırımların hafifletilmesi karşılığında mahkumların serbest bırakılmasının “nihayet yaptırımların bir işe yaradığı anlamına geldiğini” belirtti.
Lukaşenko, Rusya’ya sırtını dönmesi için Batı’dan ‘bazı teklifler’ aldığını söyledi