Ortadoğu
ABD’den Suriye’ye “İran” baskısı: DMO terör örgütü ilan edilsin

ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları geçici olarak hafifletmesi karşılığında Şam’dan yerine yetirmesini istediği sekiz talepten birinin DMO olarak bilinen İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü ilan edilmesi olduğu ortaya çıktı.
ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımları hafifletmek ve ilişkileri normalleştirmeyi değerlendirmeye almak için Şam’daki yeni hükümetten bir dizi talepte bulunduğu ortaya çıkmıştı. Ancak Al Majalla, o taleplerle ilgili belgeye ulaştığını duyurdu. Buna göre ABD, Şam’dan DMO’yu terör örgütü ilan etmesini istiyor.
Habere göre ABD’nin Suriye’den talepleri şöyle:
- Filistinli grupların sınır dışı edilmesi ve Suriye’deki faaliyetlerine son verilmesi
- İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) terör örgütü ilan edilmesi
- Yabancı savaşçıların Suriye ordusunda önemli pozisyonlarda bulunmaması
- Kimyasal silah tesislerine tam erişim sağlanması.
- Kayıp ABD vatandaşları hakkında soruşturma yürütülmesi
- El-Hol kampında tutulan IŞİD üyelerinin ailelerinin iadesi
- ABD’ye Suriye topraklarından operasyonlarına devam izni verilmesi
ABD, talepler yerine getirilirse Suriye ekonomisi ve yeniden inşa için gerekli görülen yaptırım muafiyetini en az iki yıl uzatmayı vaat ediyor.
Talepler Brüksel’deki görüşmede iletildi
Reuters’a göre bu talepler ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Natasha Franceschi tarafından Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybâni’ye18 Mart’ta Brüksel’deki düzenlenen Suriye konferansının oturum aralarında iletildi. Bu görüşme Donald Trump’ın 20 Ocak’ta Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana Şam ve Washington arasındaki ilk üst düzey doğrudan temas oldu.
Majalla’nın haberinde Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın taleplerle ilgili yanıtını Washington’a ilettiği belirtildi. Şam’ın yanıtında bazı taleplerle ilgili atılan adımların anlatıldığı ve bazı taleplerinse neden “hayal kırıklığı” yarattığının açıklandığı ifade edildi.
Haberde, ABD’nin Suriye’nin kendi hedefleriyle örtüşen taleplerinin şunlar olduğu belirtildi: Tüm kimyasal silah tesislerine tam erişim sağlanması, kayıp Amerikalıların akıbetinin araştırılması, IŞİD’lilerin ailelerinin ülkelerine geri gönderilmesi ve IŞİD’le mücadeleye karşı işbirliği.
Ancak haberde Şam’ın Washington’a ilettiği yanıtta özellikle egemenlik ihlali olarak değerlendirilen Filistinli grupların siyasi faaliyetlerinin yasaklanması, ABD güçlerine operasyon izni verilmesi ve DMO ile ilgili başlıklarda “çekincelerini dile getirdiği” ileri sürüldü. Ayrıca yabancı savaşçılarla ilgili talebin de Şam tarafından yerine getirilmesi zor bir talep olduğu iddia edildi.
Habere göre ABD’li yetkililer şu an Şam’ın yanıtını değerlendiriyor.
Öte yandan haberde Filistinli gruplarla ilgili talebin “egemenlik ihlali” olarak değerlendirildiği belirtilse Şam’ın bu talebe uygun adımı atmaya başladığı bu sabah ortaya çıktı. Filistin İslami Cihad Hareketi’nin üst düzey iki isminin güvenlik güçlerince başkent Şam’da tutuklandığı belirtildi.