Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Cumhurbaşkanı Giorgia Meloni’nin de aralarında bulunduğu dokuz Akdeniz ve Güney Avrupa ülkesinin liderleri, göç konusuna odaklanacak görüşmeler için Malta’da bir araya geldi.
Zirve, BM mülteci örgütünün bu yıl şimdiye kadar Akdeniz’i geçmeye çalışan 2.500’den fazla göçmenin öldüğünü ya da kaybolduğunu açıklamasından bir gün sonra gerçekleşiyor.
Aynı zamanda AB içişleri bakanlarının Perşembe günü, birliğin sığınmacıları ve düzensiz göçmenleri nasıl ele alacağına ilişkin yeni kurallar üzerinde nihayet ilerleme kaydetmesi ve önümüzdeki günlerde bir anlaşmaya varılması bekleniyor.
Uzun süredir üzerinde çalışılan anlaşma, bu ayın başlarında İtalya’nın Lampedusa adasına çıkan göçmen sayısındaki keskin artışın ardından yeni bir ivme kazandı.
Meloni’nin sağcı koalisyon hükümeti, diğer AB ülkelerine yükü paylaşmaları için baskı yaparken hem Fransa hem de Almanya ile gerilim yaşıyor. Bu yıl şu ana kadar Lampedusa’ya gelenlerin sayısı 133.000’i geçti.
Meloni ve Macron son günlerde gerginliği azaltmaya çalıştılar ve Salı günü Roma’da eski İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun cenaze töreni sırasında bir araya geldiler.
Euractiv’e konuşan bir Fransız cumhurbaşkanlığı kaynağı, “Fransa ve İtalya arasında göç sorununun yönetimine ilişkin ortak bir vizyon var,” dedi.
Söz konusu kaynağa göre Paris, bugünkü Med9 zirvesinin göçün Avrupa düzeyinde bir yanıt gerektirdiğine dair ‘net bir mesaj’ vermesini umuyor.
Meloni ve Macron ayrıca Tunus ile daha yakın çalışarak Kuzey Afrika’dan yola çıkan tekneleri engellemek istiyor.
Avrupa Komisyonu geçen hafta yaptığı açıklamada, teknelerin ana kalkış noktalarından biri olan Tunus’a, sahil güvenliğini güçlendirmek ve insan tacirleriyle mücadele etmek için bir plan kapsamında ilk taksit fonları serbest bırakmaya hazırlandığını söyledi.
İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, teknelerin durdurulmasına ilişkin görüşmelerde bulunmak üzere Perşembe günü Sicilya’da Tunuslu ve Libyalı mevkidaşlarıyla bir araya geldi.
Hırvatistan, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve İspanya’yı bir araya getiren Med 9’un, birliğin Güney Komşuluk Bölgesi olarak adlandırılan bölgeye daha fazla yatırım yapması çağrısında bulunması bekleniyor.
AFP’ye konuşan Avrupalı bir diplomatik kaynak, AB’nin 2021-2027 uzun vadeli bütçesinin gözden geçirilmesinde Akdeniz’in güney kıyısındaki ülkeler için ekstra fon ayrılabileceğini söyledi.
Liderler ayrıca Fas’taki yıkıcı deprem, Libya’daki sel felaketi ve Güney Avrupa’daki aşırı hava olaylarının ardından doğal afetlerin yarattığı bölgesel zorlukları da ele alacaklar.