AMERİKA

ABD’li gençler ablukaya karşı dayanışma için Küba’da

Yayınlanma

ABD’deki çeşitli örgütlerden 150’den fazla genç, Uluslararası Halklar Meclisi tarafından düzenlenen dayanışma tugayına katılmak üzere Küba’da bulunuyor.

Gençler, Küba toplumunun farklı kesimleriyle bir araya gelerek ABD ablukasının etkilerini ve sosyalizmin inşasına ilişkin deneyimleri öğreniyorlar.

ABD’li gençler 10 gün boyunca aynı zamanda ülkelerinde kapitalizme, ırkçılığa ve baskıya karşı örgütlenenler olarak yaşadıkları deneyimleri ve karşılaştıkları zorlukları paylaşacaklar.

Tugay katılımcıları arasında Black Lives Matter Grassroots, Black Men Build, Black Youth Project 100, Filistin Gençlik Hareketi, CODEPINK, Unión de Vecinos, Sosyalizm ve Kurtuluş Partisi (PSL), Halk Forumu gibi örgütler yer alıyor.

Peoples Dispatch’te yer alan habere göre, heyetin organizatörlerinden Manolo De Los Santos, tugayın açılış etkinliği sırasında yaptığı açıklamada, “Burada dünyanın dört bir yanından gelen ve birçok yönden ABD imparatorluğunun tutsağı olan ve ABD İmparatorluğunun şiddetine maruz kalan yoldaşlarımız var,” dedi.

De Los Santos sözlerine şöyle devam etti: “Bu şiddet sistemi, aksini söyleyen herkese karşı tüm gücüyle, tüm kaynaklarıyla, tüm kuvvetiyle kendini ortaya koymaktadır. Toplumlarını kendi koşullarına göre, kendi kaynaklarını savunarak, gezegeni savunarak, yaşamı savunarak örgütlemeye cesaret eden herkes ABD İmparatorluğu’nun gazabına uğrar. İşte bu yüzden bugün buradayız.”

Günün ilk oturumunda tugay katılımcıları Casa de las Américas başkanı ve eski Kültür Bakanı Abel Prieto ile Casa de las Américas Afro-Amerikan çalışmaları bölümü direktörü Zuleica Romay’ın sunumlarını dinledi.

Prieto ve Romay, Küba devriminin baskının ortadan kaldırılmasında kültürel dönüşümle nasıl mücadele ettiğini ve bugün Küba’da yoğunlaşan Amerikan ablukası ile birlikte mevcut koşulları değerlendirdi.

Konuşmacılar, tugay üyelerinin Küba’da demokratik sürecin nasıl işlediği, ülkedeki siyahların deneyimleri ve bugün Küba’nın karşı karşıya olduğu en acil sorunlar hakkındaki sorularını da yanıtladılar.

Öğleden sonraki oturumda tugay, Lezbiyen ve Biseksüel Kadınlar Ağı koordinatörü María Ofelia Rodríguez, Siyah Mahalle Ağı’nın eğitimcisi Maritza López ve Aile Kanunu’nun hazırlanmasına ve oluşturulmasına yardımcı olan avukat Yamila Gómez Ferrer ile bir araya geldi.

Kadınlar, tüm Kübalıların onurunu ve insan haklarını savunmak için nasıl örgütlendiklerini anlattılar.

Rodríguez, Aile Yasası’nın kabul edilmesiyle ilgili olarak, “Mücadele bitmedi, çünkü bu sadece bir yasa ya da mevzuatla ilgili değil, insanların kalplerinde ve zihinlerinde,” dedi.

Siyah Mahalle Ağı’ndan López, ırkçılığa karşı mücadelede halk eğitiminin öneminin altını çizerek, “Bize sadece bir metodoloji değil, bir yaşam anlayışı kazandırdı… ve insanların bakış açılarını anlamalarını ve değiştirmelerini sağlamamıza yardımcı oldu,” diye konuştu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version