Amerika
ABD’li senatör DeepSeek indirmeyi suç haline getirebilecek bir yasa tasarısı sundu

ABD’de Missouri Senatörü Cumhuriyetçi Josh Hawley, ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Çin’e ve Çin’den yapay zekâ teknolojisi ithalat ve ihracatını yasaklayan bir yasa tasarısı sundu.
Amerika’nın Yapay Zeka Yeteneklerini Çin’den Ayırma Yasası başlıklı tasarı, Çinli yapay zeka şirketi DeepSeek’ten doğrudan bahsetmiyor fakat ABD’nin fikri mülkiyetini korumayı ve yabancı rakiplerin güvenlik tehdidi oluşturabilecek teknolojiye erişimini engellemeyi amaçlıyor.
Tasarı yasalaşırsa, ABD’deki Amerikalıların ve şirketlerin yapay zeka destekli sohbet robotu DeepSeek’i indirmeleri yasaklanacak.
Önerilen yasa tasarısına göre, ihlaller ağır cezalar gerektirecek. Bireyler 1 milyon dolara kadar para cezasına çarptırılabilirken, şirketler 100 milyon dolara kadar para cezasına çarptırılabilir.
Anthropic’in CEO’sundan DeepSeek’ten sonra Çin’e ambargoyu sıkılaştırma çağrısı
Buna ek olarak, ihlalde bulunanlar “herhangi bir Federal kurum tarafından verilen lisans, sözleşme, alt sözleşme, hibe veya kamu yararını” kaybedecek. Tasarı ayrıca ihlalde bulunanlar için 20 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.
Hawley bir basın açıklamasında, Çin yapay zekasına giren her dolar ve “gig veri”nin ABD’ye karşı kullanılacağını söyledi ve “Amerika, kendi gücümüz pahasına en büyük düşmanımızı güçlendirmeyi göze alamaz. Amerika’nın ekonomik üstünlüğünün sağlanması, Çin’in Amerikan yaratıcılığından koparılması ve ÇKP inovasyonunun sübvanse edilmesinin durdurulması anlamına gelmektedir,” diye ekledi.
Tasarı yasalaşırsa, Amerikalıların Çin’e ve Çin’den YZ teknolojisi ithal etmesine veya ihraç etmesine izin verilmeyecek. Ayrıca ABD şirketlerinin Çin’de YZ araştırması yapmasını veya YZ konusunda Çinli şirketlerle işbirliği yapmasını da yasaklayacak.
Buna ek olarak, ABD şirketlerinin Çin’de YZ geliştirmeye yatırım yapmasını da yasaklıyor.
DeepSeek’in yükselişi Batıdaki veri gizliliği endişelerini ateşledi ve İtalya, veri koruma önlemlerini “yetersiz” bulduktan sonra YZ sohbet botunu yasakladı. Diğer düzenleyiciler de İtalya’nın izinden giderek DeepSeek geliştiricilerinden veri uygulamalarını sunmalarını talep etti.
Tasarı “ABD’nin çıkarlarını korumak” istediğini söylese de herkes bu yaklaşıma katılmıyor. Harvard Yapay Zeka Araştırmalarında çalışan Ben Brooks, tasarının “açık kaynağı öldüreceğini” söyledi ve tasarıyı “yapay zeka konusundaki en agresif yasama eylemi” olarak tanımladı.
Stability AI’ın kamu politikası başkanlığını da yapan Brooks, tasarının ABD’deki araştırmaları geriye götüreceğini ve dünyanın geri kalanını ABD’den ayıracağını savundu.
Washington Post’a göre Hawley ve Demokrat Senatör Elizabeth Warren gibi Kongre üyeleri, yapay zeka ithalat ve ihracatı konusunda harekete geçmenin ABD çıkarlarını korumak için gerekli olduğunu savunuyor ve önceki yönetimlerin yavaş tepki verdiğine işaret ediyor.
Haberde Hawley ve Warren’ın, “Birden fazla yönetim, şirket çıkarlarının emriyle, ihracat kontrollerimizi zamanında güncellemekte ve uygulamakta başarısız oldu,” sözlerine yer veriliyor.
Senatörler, “bunun devam etmesine izin veremeyeceklerini” savundular.