AVRUPA

AB’nin Ukrayna planları: Asker gönderme fikrine farklı yaklaşımlar

Yayınlanma

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna’ya sınırdan uzakta asker konuşlandırma olasılığını tartıştı. Bu fikrin amacı, Ukrayna ordusuna destek sağlamak ve Rusya’ya karşı caydırıcılık oluşturmak. Ancak, tüm AB ülkeleri bu öneriyi desteklemiyor.

AB, Ukrayna’ya gelecekte sınırdan uzakta asker konuşlandırma fikrini değerlendiriyor.

Financial Times (FT) ve Wall Street Journal’a (WSJ) bilgi veren kaynaklara göre, bu konu 17 Şubat’ta Paris’te yapılan acil zirvede AB liderleri tarafından ele alındı.

FT‘ye göre bu öneri Fransa tarafından gündeme getirildi. WSJ‘ye göre ise bu durumda Avrupa ordusu, Ukrayna birliklerini destekleyecek ve eğitecek bir “destek gücü” rolünü üstlenecekti.

FT‘nin kaynaklarına göre, şu anda tüm AB ülkeleri Ukrayna’ya asker gönderme fikrine sıcak bakmıyor.

Özellikle Almanya, İtalya, Polonya ve İspanya zirvede bu fikre karşı çıktı. Fransa, İngiltere ve İsveç ise barış gücü askerleri göndermeye razı oldu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, kalıcı bir barış sağlanana kadar bu konunun tartışılmaması gerektiğini belirtirken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’ya destek için düşünülebilecek seçenekler arasında asker göndermeyi “en zor ve en az etkili” yöntem olarak değerlendirdi.

FT, Avrupalı siyasetçilerin, savaş sona erdikten sonra ABD’nin sınır hattında güvenliği sağlama sorumluluğunu AB’ye devretmesinden ve bunun da Avrupa ülkeleri için şu anda Kiev’e yardım etmek için harcadıklarından çok daha yüksek maliyetler getireceğinden endişe duyduğunu aktardı.

WSJ ise Paris’teki görüşmelerin, AB ülkelerinin asker gönderme konusunda ortak bir tutum belirlemesi açısından çok az ilerleme kaydedilerek sona erdiğini bildirdi.

Washington Post’un (WaPo) gazetesine konuşan, Ukrayna’nın Avrupalı müttefiklerinin, bir barış anlaşmasının ardından Rusya’nın tekrarlanan saldırganlığını önlemek amacıyla ülkeye 25-30 bin asker gönderebileceğini belirtmişti.

Gazetenin kaynakları, bu birliklerin doğrudan temas hattı boyunca konuşlandırılmayacağını, ancak Rusya’nın düşmanlıkları yeniden başlatma girişiminde bulunması hâlinde müdahale etmeye hazır olacaklarını ifade etti.

Birliğe en büyük katkıyı 10 bin askerle Fransa’nın yapması bekleniyordu. Ayrıca, İngiltere Başbakanı Keir Starmer, savaşın sona ermesinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “yeniden saldırmasından” önce “geçici bir duraklamaya” dönüşmemesi için Ukrayna’ya asker göndermeye hazır olduklarını kamuoyuna duyurmuştu.

Daha önce ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, ABD askerlerinin barışı koruma birliğine katılmasını reddetmiş ve Avrupalı liderlerden Ukrayna’ya kaç asker ve hangi askeri teçhizatı gönderebilecekleri konusunda bilgi talep etmişti.

Buna karşılık AB ülkeleri, özellikle istihbarat, gözetleme ve birliklerin korunması için hava savunması konularında ABD’nin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurguluyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version