AVRUPA

AfD: AB dağılmalı, Avrupa uluslarının iktisadi federasyonu kurulmalı

Yayınlanma

Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşırken, AB içindeki ‘avroseptik’ partilerin de tutumları netleşiyor. Son haftalarda anketlerde yukarılara tırmanan Almanya için Alternatif (AfD), Avrupa Birliği (AB) konusundaki tutumunu daha da sertleştirmek istiyor.

Partinin Federal Program Komisyonu’nun Avrupa Seçim Programı’na ilişkin önde gelen önerisinde şunlar yazıyor: “AB’ye karşı sabrımız tükenmiştir. Bu nedenle AB’nin düzenli bir şekilde dağılmasını ve yerine yeni bir Avrupa iktisadi ve çıkar topluluğunun, Avrupa uluslarının bir federasyonunun kurulmasını istiyoruz.”

AfD’nin federal parti konferansı Temmuz ayı sonunda Magdeburg’da önergeyi oylayacak. Federal Program Komisyonu, parti liderleri Alice Weidel ve Tino Chrupalla, Federal Meclis parlamento grubu, Avrupa grubu ve tüm eyalet derneklerinin temsilcilerinin yanı sıra uzman komisyonların başkanlarından oluşuyor. Avrupa seçim programı önerisini içeren ana önerge Die Welt tarafından elde edildi.

‘Demokratik olmayan AB’

Raporda ‘AB ve onun küreselleşmeci elitlerinin’ yıllar önce Avrupa topluluğunun kurucu babalarının orijinal fikrini terk ettiği iddia ediliyor. AfD’ye göre AB, giderek iktidarı ele geçiren ve ‘şeffaf olmayan, denetlenmeyen bir bürokrasi’ tarafından yönetilen ‘demokratik olmayan bir yapıya dönüşmüştür.’ Yine partiye göre bu yapı “AfD’nin anladığı anlamda reforme edilebilir değildir.”

‘Avrupa’da halkların birlikte yaşamasının yeni bir biçimine ancak Almanya’da yapılacak bir referandumla karar verilebileceğini’ savunan AfD, Avrupa Parlamentosunun da lağvedilmesini istiyor.

Parti, AB var olmaya devam ettiği sürece ‘ulusal egemenliğin daha fazla kısıtlanmasına ve AB düzenlemeleri yoluyla vatandaşlarımızın servet ve varlıklarının daha fazla yeniden dağıtılmasına’ karşı çıkıyor.

AfD referandum istiyor

Avrupa seçimleri Haziran 2024’te gerçekleşecek. AfD, 2019’daki AP seçimleri için hazırladığı programda, partinin temel reform yaklaşımlarının AB’nin mevcut sisteminde ‘makul bir süre içinde gerçekleştirilememesi’ halinde, Almanya’nın AB’den çekilmesinin veya AB’nin düzenli bir şekilde dağılmasının gerekli olacağına karar vermişti.

AfD’nin federal program komisyonu, mevcut kılavuz önerisinde Almanya’nın AB’de kalıp kalmaması konusunda bir referandum yapılması çağrısında bulunmaya devam ediyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version