Avrupa
AfD’ye karşı Almanya genelinde protesto dalgası

Almanya’nın 60’tan fazla şehrinde 11 Mayıs’ta binlerce kişi, sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yasaklanması talebiyle gösteriler düzenledi. Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) partiyi “aşırı sağcı” olarak nitelemesinin ardından düzenlenen eylemlerde, AfD’nin demokratik düzene tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Almanya’nın 60’tan fazla kentinde 11 Mayıs’ta binlerce kişi, sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yasaklanması talebiyle kitlesel gösteriler düzenledi.
Tagesspiegel‘in haberine göre, başkent Berlin’deki Brandenburg Kapısı önünde düzenlenen ana eylemlerden birine polis verilerine göre yaklaşık 4 bin, organizatörlere göre ise 7,5 bine yakın kişi katıldı.
Haberde, protestoların Münih’te (yaklaşık 3 bin katılımcı), Essen’de (yaklaşık 2,5 bin katılımcı), Hamburg, Frankfurt ve Köln gibi şehirlerde de gerçekleştiği belirtildi.
Katılımcılar, partinin yasaklanması için derhal sürecin başlatılması çağrısında bulundu. Mitinge katılanlardan biri, “Hükümetten AfD’yi derhal yasaklamasını talep etmiyoruz. Bunun Anayasa Mahkemesi’nin yetkisinde olduğunu anlıyoruz. Ancak süreci başlatmak için daha kaç sinyal gerekiyor?” dedi.
Almanya’da şubat ayında yapılan parlamento seçimlerinde AfD, seçmenlerin yüzde 20,8’inin desteğini alarak ikinci sırada yer almıştı.
Oylamada Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ittifakı yüzde 28,6 oy oranıyla birinci olmuştu. İttifakın liderliğini Şansölye Friedrich Merz yürütüyor.
Organizatörler, AfD’nin demokratik düzene ve insan haklarına tehdit oluşturduğunu belirtti. Katılımcıların taşıdığı pankartlarda “Irkçılık alternatif değildir”, “Faşizme yeter”, “Nefret bir fikir değildir” gibi sloganlar yer aldı.
Eylemler, Almanya Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) bu ayın başlarında partiyi aşırı sağcı olarak nitelendirmesinin ardından geldi.
BfV, AfD ideolojisinde demokratik düzenin temelleriyle çelişen etnik bir halk anlayışının hakim olduğunu değerlendiriyor.
Daha sonra BfV, Köln mahkemesi tarafından karar verilene kadar partiyle ilgili olarak “onaylanmış aşırı sağcı örgüt” ifadesini kullanmaktan geçici olarak vazgeçmeyi kabul etti.
Yargılama süreci tamamlanana kadar AfD, yeniden “aşırılık yanlısı olduğundan şüphelenilen” örgüt statüsünü aldı.
Bu kararı yorumlayan Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, partinin olası yasağı konusunda aceleci adımlardan kaçınılması çağrısında bulundu.
Eleştiriler Almanya dışından da geldi. ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, AfD’nin ülkedeki en popüler parti olduğunu ve özellikle doğu eyaletlerinde özel destek gördüğünü belirtti.
Alexander Rahr: Bu hükümetin dört yıl dayanması beni şaşırtır