RUSYA

Aksakov: Kripto borsalarının oluşturulması ve işleyişi için hala yasal bir mekanizma yok

Yayınlanma

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Finansal Piyasalar Komisyonu Başkanı Anatoliy Aksakov, Doğu Ekonomi Forumu öncesinde TASS’a verdiği mülakatta yaklaşan yasama planlarını ve uluslararası finansal araçları değerlendirdi.

Aksakov, komisyonun şu anda portföyünde 73 kanun tasarısı bulunduğunu açıkladı. Temel öncelikler arasında vatandaşların hak ve menfaatlerinin korunması, kredilendirmenin düzenlenmesi, ödeme hizmetleri piyasasının geliştirilmesi ve vatandaşlar için yeni uzun vadeli tasarruf araçlarının getirilmesi yer alıyor.

Konut Tasarruf Sözleşmesi yasası ile ilgili olarak Aksakov, yasanın sonbahar oturumunun sonuna kadar kabul edilmesini umduğunu ifade etti. İkinci okuma için önerilen değişiklikleri özetleyen Aksakov, bütçenin konut iyileştirmeleri için kullanılmaması halinde faiz ödemelerinde yapılacak ayarlamaları da içeriyor.

Bu yılın başlarında başlatılan Uzun Vadeli Tasarruf Programı konusunda Aksakov olumlu dinamiklere dikkat çekti ancak 250 milyar ruble hedefinden hala uzak olduğunu kabul etti. Aksakov, “Ağustos ortasına kadar 1 milyonun üzerinde sözleşme imzalandı. Devlet eş-finansmanı ve emeklilik tasarruflarının transferi başvuruları da dahil olmak üzere programa çekilen fonların hacmi 51 milyar rubleyi aştı,” diye konuştu.

Kripto para borsalarına da değinen Aksakov, “Şu anda kripto borsalarının oluşturulması ve işletilmesi için net ve birleşik bir yasal mekanizma yok,” dedi. En uygun yasal çerçevenin geliştirilmesi ve piyasa katılımcılarının çıkarlarının korunmasına ilişkin anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni mortgage programlarıyla ilgili olarak Aksakov, “Kitlesel bir fenomen olmayacak hedefli çözümlerden bahsediyordum,” diyerek daha önceki açıklamalarına açıklık getirdi. Bunların belirli bölgelerde ve iktisadi kalkınma için hayati önem taşıyan sektörlerde vasıflı işçileri çekmeye ve elde tutmaya odaklanacağını belirtti.

Rusya’da iki ayrı kripto para borsası kurulabilir

Enflasyon ve temel faiz oranı konusunda Aksakov, Merkez Bankası’nın ‘profesyonel yaklaşımını’ övdü. Aksakov, “Merkez Bankası faiz oranını yüzde 18’e yükseltti ve enflasyonist eğilimler yukarı doğru hareket etmeye devam ederse eylül ayında yüzde 20’ye yükseltebileceğini tahmin ediyorum,” ifadelerin kullandı.

Çin ile ödeme konularına da değinen Aksakov, ilgili bakanlıklar ve kurumlar arasında devam eden üst düzey diyaloğa dikkat çekti. Bu alandaki ilerlemenin kanıtı olarak ikili ticaret cirosunda devam eden büyümenin altını çizdi.

Son olarak, Çin ile sınır ötesi ödemeler için kripto para birimlerinin kullanımı konusunda Aksakov, Çin’in dijital yuan deneyimine dikkat çekerek, “Merkez Bankası’nın dijital para birimleri, bunun için gerekli teknolojik ve düzenleyici koşullar ortaya çıkar çıkmaz, kesinlikle ikili düzeyde ödeme araçlarından biri olarak değerlendirilecektir,” diye ekledi.

Rusya parlamentosu, sınır ötesi ödemelerde kripto para kullanımını onayladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version