AB ile Avustralya arasında bir yıldır devam eden serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin sürpriz bir şekilde başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Almanya’nın ihracata yönelik sektörlerinin temsilcileri, tarımsal çıkarların ticaret anlaşmaları üzerindeki orantısız etkisini şiddetle eleştirdi.
Geçtiğimiz hafta AB ile Avustralya arasında bir yıldır devam eden ticaret anlaşması müzakereleri, Fransa ve İrlanda gibi ülkelerin karşı çıktığı Avustralyalı koyun eti ve sığır eti üreticilerinin AB pazarlarına erişimi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Sanayicilerden AB’ye ‘egemenlik’ suçlaması
İhracat odaklı sanayiler, otomobil ve makine endüstrileri gibi Avrupa sektörleri için pazar erişimi sağlayabilecek anlaşmanın başarısızlığına öfkelendi. Alman makine üreticileri birliği VDMA’nın başkanı Karl Haeusgen 7 Kasım Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada müzakerelerin ‘saçma bir mesele’ yüzünden başarısız olduğunu savundu.
Haeusgen, “Elbette bunun için Avustralyalıları suçlayabilirsiniz, [çünkü] onlar için de bu çok saçma. Fakat AB’nin biraz daha egemen olması halinde müzakerelerin en azından geçici olarak başarısızlığa uğraması kolaylıkla önlenebilirdi,” diye ekledi.
Makine sanayi derneğine göre bu durum ticaret politikasındaki genel bir soruna, yani tarımsal çıkarların ticaret anlaşmaları üzerindeki çok büyük etkisine işaret ediyor. Haeusgen bu etkinin ‘tarımın Avrupa’daki ekonomik önemiyle tamamen orantısız’ olduğunu savunuyor. Tarım AB’nin GSYİH’sinin sadece %1,7’sini oluşturuyor.
Fakat bu sadece Avrupa’ya özgü bir olgu değil. VDMA İcra Direktörü Thilo Brodtmann, “Dünya çapında tarım sorunu, serbest ticaret anlaşmalarını zaman, kapsam, nitelik ve verimlilik açısından her zaman ciddi şekilde engelleyen bir sorundur,” dedi.
‘Anlaşma sığır ve koyun eti yüzünden başarısız oldu’
VDMA tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Yeşiller üyesi Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, tarımsal etkinin ticaret anlaşmalarının sonuçlandırılmasında bir rahatsızlık faktörü olduğunu kabul etti.
Habeck, Avustralya ile müzakerelerin başarısız olmasının kendisini şaşırttığını, zira tüm dikkatini Güney Amerika Mercosur bloğu (Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay) ile yürütülen ticaret müzakerelerine verdiğini söyledi.
Habeck, “[Anlaşma] Sığır ve koyun eti yüzünden başarısız oldu. Ben bunu anlamıyorum. Kivi ihraç edilebiliyorsa, koyun ve sığır eti de ihraç edilebilmeli,” ifadelerini kullandı.
Habeck, ‘Geniş Kapsamlı Anlaşmaları’ suçlarken, bunların ‘her şeyi birlikte yapmayı’ beraberinde getirdiğini ama ‘aslında sorunlara yol açanın her zaman tarım sektörleri olduğunu gizlemediğini’ savundu.
Habeck baskı altında
Habeck, eğer bu bir sorun olmaya devam ederse, “Kapsamlı olmayan anlaşmalar yapmalı ve makine ve sanayi malları sektörlerinde hızla bir anlaşmaya varmalıyız,” dedi.
Habeck’in Yeşiller Partisi geleneksel olarak serbest ticaret anlaşmalarına şüpheyle yaklaşsa da, bu yıl küçülmesi beklenen tek büyük küresel ekonomi olacak Almanya’nın ekonomisini toparlamak konusunda Yeşil bakan baskı altında.
Habeck, Ekim ayında sunduğu sanayi stratejisinde, geleneksel olarak ihracatta güçlü olan Alman sanayilerinin koşullarını iyileştirmek için ticaret anlaşmalarının yapılmasını kilit önlemlerden biri olarak saymıştı.
AB-Mercosur müzakerelerinde de Brezilya Devlet Başkanı Lula, Fransa’nın tarımsal çıkarları söz konusu olduğunda ‘çok korumacı’ olduğunu söylemişti.