AVRUPA

Alman kimya tekelleri: En kötüsünü atlattık ama ihracata dayalı model sona ermiş olabilir

Yayınlanma

Alman kimya sektörünün çatı kuruluşu Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) 8 Temmuz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın kimya endüstrisinin dip noktasını aştığını, fakat temel kimyasalları ihraç eden önceki modelin sona erdiğini söyledi.

BASF, Bayer ve Fresenius gibi tekelleri temsil eden birlik, kimya ve ilaç sanayi üretiminin bu yıl %3,5, satışların ise %1,5 artmasını bekliyor. Bu, 2021 ve 2023 yılları arasında toplamda %15’lik bir düşüşle iki yıllık duraksayan üretimin ardından geliyor.

Almanya’nın kimya endüstrisi, 2024’ün ilk yarısında 112 milyar avroluk (121 milyar dolar) satış kaydederek, geçen yılki 114 milyar avroya göre %1 düşüş gösterdi.

Fakat VCI Başkanı Markus Steilemann Berlin’de sektörün yarı yıl sonuçlarını açıklarken, Şubat 2022’de başlayan Ukrayna savaşı ile tetiklenen enerji krizine atıfta bulunarak, üretimin hâlâ kriz öncesi seviyenin %11 altında olduğunu söyledi.

Sipariş eksikliği, enerji fiyatları ve bürokrasi zorluyor

Steilemann, sipariş eksikliği, yüksek enerji fiyatları ve bürokrasinin sektör için hâlâ en büyük endişeler olduğunu sözlerine ekledi.

Toparlanma özellikle hidrojen, klor ve sülfürik asit gibi inorganik temel kimyasalların üretiminde güçlü oldu ve 2024’ün ilk altı ayında bir önceki yıla göre %12’lik bir artış görüldü.

Benzer şekilde petrokimyasalların, yani petrol ve gaza dayalı kimyasalların üretiminde de %8,5’lik bir artış görüldü.

“Enerji fiyatları daha tolere edilebilir bir seviyeye geri döndü,” diyen Steilemann, yine de genel uluslararası enerji fiyat durumu nedeniyle Almanya’daki temel kimyasallar endüstrisi için hâlâ “rekabetçi endüstriyel fiyatlara sahip olmadıklarını” ekledi.

Başkan, “Nispeten yüksek elektrik fiyatları ile bazı ürünler için hammadde olarak ihtiyaç duyulan petrol ve gaz türevlerinin yüksek fiyatlarının birleşimi, Almanya’da üretilen ürünleri rekabet açısından dezavantajlı duruma düşürmeye devam ediyor,” dedi.

VCI lideri, bu nedenle ihracat açısından Almanya’da üretilen birçok temel kimyasalın artık rekabetçi olmadığını söyledi.

Yüzlerce şirket battı

Steilemann, Almanya’nın 2016-2017’ye kadar on yıllar boyunca kimya sektöründe çok başarılı bir şekilde yaptığı şeyin, yani temel kimyasalların ihracatına dayalı modelin, “Almanya için ömrünün sonuna geldiğine” inandığını söyledi.

2023 yılında Almanya’nın en büyük kimya şirketi BASF, Ludwigshafen’deki amonyak üretim tesislerinden birini kapatarak manşetlere çıkmıştı. Şu anda satılık olan bu tesis, sayısız örnekten sadece biri.

Steilemann, “Bildiğimiz kadarıyla geçen yıl kimya endüstrisinde yaklaşık 300 şirket faaliyetlerini durdurdu,” diyerek bu sayıya laboratuvarlar gibi küçük firmaların da dahil olduğunu belirtti.

Steilemann, “Enerji krizinden sonra üretimin 1:1 oranında geri döneceğini düşünenler yanıldılar. Ne yazık ki birçok şirket için giden gitti,” ifadelerini kullandı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version