AVRUPA

Alman Savunma Bakanı: Ukrayna yardımı geçmezse ABD’nin ekonomik çıkarları zarar görür

Yayınlanma

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ABD’li temsilcileri Kongre’de durdurulan Ukrayna’ya ek askeri yardımı onaylamaya çağırdı ve bunun yapılmamasının Amerika’nın ekonomik çıkarlarına zarar verebileceğini ileri sürdü.

Bloomberg’de yer alan habere göre Pistorius, cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansında verdiği bir röportajda, Ukrayna’yı yardımsız bırakmanın ABD savunma şirketlerine zarar vermenin yanı sıra, Avrupa’yı daha geniş bir şekilde zayıflatabileceğini ve AB’nin dünyanın en büyük ekonomisiyle olan ticaret ilişkisini bozabileceğini savundu.

Pistorius, “Transatlantik işbirliğimizin diğer pek çok yönü arasındaki bir yönü de milyarlarca dolar değerinde yüzlerce sözleşme imzalamış ve yeni sözleşmeler hazırlamak üzere olmamız. Güvenlik ittifakının her iki taraf için de birçok avantaj sağladığı açık,” diye ekledi.

‘Avrupa’da daha az güvenlik, ABD’de daha az güvenlik demektir’

Pistorius, Ukrayna savaşının ‘kurallara dayalı uluslararası düzen’ için bir tehdit olduğunu söyleyerek, Kiev’in yenilgisinin sadece Avrupa için değil, ABD için de sonuçları konusunda uyarıda bulundu.

Bloomberg’e verdiği demeçte, “Coğrafi olarak Avrupa, Iowa veya Wisconsin’den çok uzakta, ancak yine de güvenlik politikası açısından çok yakın. Avrupa’da daha az güvenlik, ABD için daha az güvenlik anlamına geliyor. Özgürlüğü hafife almamalıyız. Onu savunmak zorundayız. Gerekirse bunun için mücadele etmeliyiz,” dedi.

Berlin ve Paris, Kiev için bir adım öne çıkıyor

Avrupa’nın Ukrayna için daha fazla inisiyatif almaya başladığının işaretlerini gördüklerini kaydeden Alman bakan, Birleşik Krallık ve Fransa’nın Ukrayna’ya desteği artırdığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron cuma günü, Paris’te Ukraynalı mevkidaşı Zelenski ile ikili bir güvenlik anlaşması imzaladıktan sonra bu yıl için 3 milyar avroya kadar ek yardım sözü verdi.

Aynı gün Alman Şansölyesi Olaf Scholz da Zelenski ile 1,1 milyar avroluk yeni bir hava savunma ve topçu sistemleri paketini açıkladığı Berlin’de benzer bir açıklama yapmıştı.

Pistorius cumartesi günü Münih’te yaptığı konuşmada, NATO üyelerinin GSYİH’nin en az %2’sini savunmaya harcama taahhüdünün ‘yalnızca başlangıç noktası olabileceğini’ ve Avrupa ülkelerinin dünya çapındaki angajmanlarını genişletirken daha kapasiteli silahlı kuvvetlere ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Pistorius, bir panel tartışması sırasında yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez hedefe ulaştıktan sonra, Almanya’nın dünyada ve Alman ekonomisinde neler olup bittiğine bağlı olarak askeri harcamaları GSYİH’nin %3,5’ine kadar artırabileceğini söyledi ve Alman anayasasındaki bütçe kısıtlamalarının, 2027’den sonra özel fon tükendiğinde parayı bulmanın zor olacağı anlamına geldiği konusunda uyardı.

Alman silah şirketleri hükümetin Kiev’e desteğinden memnun

Bloomberg, Alman savunma şirketlerinin de hükümet harcamalarındaki artıştan yararlandığına dikkat çekiyor. Scholz ve Pistorius geçen hafta Aşağı Saksonya’daki Unterluess’te genişletilmiş bir Rheinmetall AG mühimmat tesisinin temel atma törenine katıldı.

Rheinmetall İcra Kurulu Başkanı Armin Papperger etkinlikte yaptığı konuşmada, “Almanya’nın şu anda ABD’den sonra Ukrayna’nın en büyük destekçisi olmasını hükümetimizin dikkate değer ve neredeyse tarihi bir başarısı olarak görüyorum. Böylece ülkemiz, Avrupa’da birçok kişinin her zaman talep ettiği öncü rolü üstlendi,” dedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version