Alman sendikaları Almanya’da enerji yoğun sektörlerin sübvanse edilmesinde ısrar ederken, hükümet ve iş dünyası temsilcileri ikiye bölünmüş durumda.
Elektrik fiyatları Rus gazının aşamalı olarak kesilmesinden etkilenmeye devam ederken, Alman hükümeti enerji yoğun endüstrileri geçici olarak indirimli elektrik fiyatıyla sübvanse etme konusunda hâlâ anlayış birliğine varmış değil.
Sanayi için sübvansiyonlu elektrik fiyatı Yeşil Ekonomi Bakanı Robert Habeck tarafından desteklenirken, SPD’li Şansölye Olaf Scholz ve FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner bu tedbire karşı çıkıyor.
Almanya’nın güçlü sanayi sendikası IG Metall, planın uygulanmaması halinde ülkedeki sanayi üretiminin geleceğinin tehlikeye atılabileceğini söyledi ve protesto gösterileri düzenleyeceğini duyurdu.
IG Metall başkan yardımcısı Jürgen Kerner 31 Ekim Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Federal hükümet aylardır köprü elektrik fiyatı konusunda kamuoyunda bir tartışma yürütüyor ve görünürde bir sonuç yok. Enerji yoğun sanayi için geçici rahatlama kararı gecikmiş bir karardır,” dedi.
Kerner, Şansölye Scholz ve Maliye Bakanı Lindner’i ‘ikna etmek zorunda’ olduklarını savundu. Kerner, 20 Kasım’da yapılacak protestoları da duyurarak, “Maliye Bakanına da eninde sonunda işçileri sokağa dökmeye hazır olduğumuzu açıkça ifade etmeliyiz,” dedi.
Kerner, bununla birlikte, Siemens AG gibi ‘gelişen şirketlerin’ sübvansiyonlu elektrik fiyatına ihtiyacı olmadığını savundu.
Siemens şu ana kadar krize büyük ölçüde dayanmış olsa da, Siemens’in %25 hissesine sahip olduğu yan kuruluşu Siemens Energy, rüzgar enerjisi bölümünün düşüşe geçmesinin ardından şu anda federal hükümetle ‘kamu garantileri’ konusunda görüşmeler yapıyor.