DİPLOMASİ

Alman ve Fransız dışişleri bakanları Şam’da

Yayınlanma

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Fransız mevkidaşı Jean-Noël Barrot Suriye’nin başkente Şam’a sürpriz bir ziyarette bulunarak  AB ile ilişkilerin yeniden başlaması için Suriye’deki yeni HTŞ yönetimine bazı koşullar sundu.

Yeşil politikacı Baerbock, “Avrupa ile Suriye ve Almanya ile Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkün,” dedi ve Şam’a AB adına “uzatılan bu elle ve aynı zamanda yeni yöneticilerden net beklentilerle” gittiğini kaydetti.

Beşar Esad’ın devrilmesinden yaklaşık dört hafta sonra Baerbock ve Barrot, AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas adına Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) tarafından kurulan geçiş hükümetinin temsilcileriyle görüşmeler yapmak istiyor.

Baerbock ve Barrot, Esad’ın devrilmesinden bu yana Suriye’yi ziyaret eden ilk AB dışişleri bakanları.

Bakanlar, Suriyeli sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelecek ve Sednaya hapishane kompleksini de ziyaret edecek.

Baerbock azınlıkların korunması çağrısında bulundu

Esad yönetiminin “acı dolu sayfasının” kapandığını, yeni bir sayfa açıldığını “ama henüz yazılmadığını” savunan Baerbock, Der Spiegel’de yer alan habere göre, “Yeni bir başlangıç ancak yeni Suriye toplumunun etnik ya da dini grup farkı gözetmeksizin kadın-erkek tüm Suriyelilere siyasi süreçte yer vermesi, haklar tanıması ve koruma sağlamasıyla mümkün olabilir,” dedi.

Alman bakan, bu haklara saygı gösterilmesini ve “seçimlerden önceki aşırı gecikmelerle ya da adalet veya eğitim sistemlerinin İslamlaştırılmasına yönelik adımlarla baltalanmaması” gerektiğini savundu.

Baerbock, Suriye halkına son yıllarda sağlanan insani yardımın yanı sıra, iktidarın “barışçıl bir şekilde” el değiştirmesi, toplumun uzlaşması ve yeniden inşası için Suriye’ye destek vermeyi amaçladıklarını söyledi.

Baerbock: Fırsatın şüphecilikle kaçırılmasına izin vermemeliyiz

Baerbock, yeni bir başlangıcın ancak geçmişle yüzleşildiği, adaletin yerini bulduğu ve halk gruplarına karşı intikam eylemlerine girişilmediği takdirde mümkün olabileceğini belirtti ve Suriye’de “aşırıcılığın ve radikal grupların” yeri olmaması gerektiğini savundu.

HTŞ’nin ideolojik olarak nereden geldiğini, geçmişte neler yaptığını bildiklerini öne süren Alman bakan, “HTŞ’yi eylemlerine göre değerlendirmeye devam edeceğiz. Tüm kuşkulara rağmen, bu önemli kavşakta Suriye’deki insanları destekleme fırsatını kaçırmamalıyız,” dedi.

Baerbock, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelere atıfta bulunarak, “Fakat aynı zamanda ılımlılık ve diğer önemli aktörlerle anlayış arzusunu da duyuyor ve görüyoruz,” dedi.

Görüşmelerde mültecilerin geri dönüşü de gündeme gelebilir

Alman Dışişleri Bakanı, Almanya’nın Suriye’deki iç sürecin dışarıdan kesintiye uğratılmaması konusunda da kararlı olduğunu belirtti.

Buna tüm komşu devletlerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin de dahil olduğunu sözlerine ekleyen Bakan, Suriye’de “kendi çıkarlarının peşinde koşmakla” suçlanan Türkiye ve İsrail’i de kastettiğini belirtti.

Baerbock’un Şam’daki görüşmelerinde, geçiş hükümetinin de desteklediği, Almanya’daki Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü konusunun da ele alınması bekleniyor.

Federal İçişleri Bakanlığına göre şu anda Almanya’da yaklaşık 975.000 Suriyeli yaşıyor. Bunların çoğu savaş nedeniyle 2015 yılından bu yana ülkeye gelmiş durumda.

Fransız bakan Beyrut’tan Şam’a geçti

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, komşu Lübnan’a yaptığı bir ziyaretin ardından cuma günü erken saatlerde Baerbock ile birlikte Suriye’ye vardı.

Barrot Lübnan’da aralarında eski meclis başkanı Nebih Berri’nin de bulunduğu üst düzey Lübnanlı siyasetçilerle bir araya geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile birlikte Suriye’ye yaptığı ziyaretin amacının “Suriye halkı ve bölgesel istikrar” için “barışçıl” bir geçişi teşvik etmek olduğunu söyleyen Barrot, Şam’a varmadan kısa bir süre önce X’te bir mesaj yayınladı.

“Egemen, istikrarlı ve barışçıl” bir Suriye umudunu dile getiren Fransız bakan, Şam’daki Fransız Büyükelçiliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu umut gerçek [ama aynı zamanda] kırılgan,” dedi.

Barrot Şam’da, Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patriği X. Yuhanna ile de bir araya geldi.

Reuters’ın Fransız diplomatik kaynaklarından aktardığına göre Barrot, tesislerle ilgilenen Suriyeli personelle bir araya gelerek siyasi ve güvenlik koşulları doğrultusunda diplomatik temsilciliğin yeniden kurulması için çalışılması gerektiğini teyit etti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version