Avrupa
Almanya 2029’a kadar kendi uydu ağını kurmayı hedefliyor

Almanya Savunma Bakanlığı, 2029 yılına kadar yüzlerce uydudan oluşacak kendi uydu ağını kurmayı planlıyor. Handelsblatt gazetesinin haberine göre, 10 milyar avroya mal olabilecek bu proje, Almanya’nın uzay istihbarat kapasitesini artırmayı ve başta ABD olmak üzere müttefiklere olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor.
Handelsblatt gazetesinin konuya vakıf kaynaklara dayandırdığı haberine göre Almanya Savunma Bakanlığı 2029 yılına kadar uzayda en az bir kendi uydu takımyıldızını konuşlandırmayı hedefliyor.
Proje, iletişimden Dünya gözlemine kadar stratejik görevler üstlenecek yüzlerce uydudan oluşan bir ağ kurulmasını içeriyor.
İsmi belirtilmeyen Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, gazeteye yaptığı açıklamada böyle bir projenin hazırlık aşamasında olduğunu doğruladı ancak “ulusal güvenlik gerekçelerini” öne sürerek ayrıntı vermekten kaçındı.
Sözcü, bakanlığın şu anda girişimin hayata geçirilmesi için farklı seçenekleri değerlendirdiğini ve temel hedefin Almanya’nın uzay istihbaratı alanındaki yeteneklerini artırmak olduğunu ifade etti.
Handelsblatt‘a konuşan uzmanların tahminlerine göre, tam teşekküllü bir uydu ağının kurulma maliyeti 10 milyar avroya kadar çıkabilir.
Gazete, Alman ordusunun (Bundeswehr) yörüngede hâlihazırda sadece sekiz ila on uyduya sahip olduğunu ve tam otonom bir ağ için bundan çok daha fazlasına ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
Almanya, yakın zamana kadar diğer pek çok Avrupa ülkesi gibi, uzay altyapısı konusunda büyük ölçüde başta ABD olmak üzere müttefiklerine bağımlıydı.
Ancak, Handelsblatt‘ın hatırlattığı üzere, özellikle Donald Trump’ın yeniden ABD başkanı olma ihtimali ve Washington ile mevcut anlaşmaların geleceğine dair AB içindeki endişeler bu durumu değiştirdi.
Gazete, şubat ayında ABD yönetimiyle yaşanan fikir ayrılıkları nedeniyle Ukrayna’nın Starlink uydu iletişimine erişiminin kısıtlanma riskiyle karşı karşıya kalmasının bu bağımlılığın risklerini gösterdiğini belirtiyor.
Mart ayında Avrupa Birliği (AB), Starlink’e alternatif bir Avrupa sisteminin finanse edilmesi yönünde girişim başlattı.
Financial Times‘ın haberine göre, Avrupa Komisyonu’nun savunma belgesinde, AB merkezli sağlayıcılar tarafından sunulan uydu iletişim hizmetlerine yatırım yapılmasının gerekliliği kaydedilmişti.
Belgede özellikle, Avrupa dışındaki siyasi kararlara olan bağımlılığı azaltmak amacıyla “Ukrayna ordusunun bu tür hizmetlere erişiminin finanse edilmesi” gerektiği belirtilmişti.