AVRUPA

Almanya 2029’dan itibaren Huawei’yi 5G şebekesinden büyük ölçüde çıkaracak

Yayınlanma

Almanya, Huawei ve ZTE gibi Çin menşeli bileşenleri 2026’da bir ara adımla birlikte 2029 yılına kadar 5G mobil ağından büyük ölçüde çıkarmayı planlıyor.

Kamu yayıncıları NDR, WDR ve Süddeutsche Zeitung gazetesi 10 Temmuz Çarşamba günü hükümet yetkilileri ile Deutsche Telekom, Vodafone ve Telefónica gibi telekom operatörlerinin bu hafta başında Çin menşeli bileşenlerin 5G ağlarından aşamalı olarak çıkarılmasına yönelik iki aşamalı bir planın ana hatlarını belirleyen bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Anlaşma uyarınca, 5G’nin çekirdek ağı, verilerin işlenmesi ve iletilmesi için hayati önem taşıyan veri merkezleri de dahil olmak üzere altyapının omurgası, 2026 yılına kadar Çin donanımından arındırılmış olacak.

Kullanıcıları radyo direkleri gibi çekirdek ağa bağlayan erişim ağı da 2029 yılına kadar büyük ölçüde Çin bileşenlerinden arındırılmış olacak. Erişim ağının yönetiminin de tamamen Çin bileşenlerinden arındırılmış olması gerekiyor.

WDR’ye göre anlaşma yakında yazılı olarak resmileştirilecek. Yayın kuruluşu, anlaşmanın hükümetin başlangıçta Çinli şirketleri daha da hızlı bir şekilde saf dışı bırakmak istemesinin ardından geldiğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu’nun 5G’ye yönelik “araç kutusu” 2020’de Huawei ve ZTE’nin, AB yürütme organının “yüksek riskli” olarak nitelendirdiği bu ağların dışında tutulmasına izin vermişti.

Anlaşma kapsamında hükümet olası bir yasal yasaktan da feragat edecek, fakat telekom operatörleri buna uymazsa para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

Haziran ayında yayınlanan bir Komisyon raporuna göre, sadece 10 AB ülkesi 5G ağlarında Çinli şirketlerin donanımlarının kullanımını kısıtladı.

İç Pazar Komiseri Thierry Breton, AB ülkelerini bu tür yüksek riskli satıcıları yasaklamakta “çok yavaş” davrandıkları için eleştirmişti.

Etkilenen telekom operatörleri WDR’ye anlaşmayı doğrulamazken, Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü 5G ağındaki kritik bileşenlerin denetiminin devam ettiğini ve yakında tamamlanacağını söyledi.

Temmuz 2023’te Almanya, Çin ile ilişkilerini “riskten arındırma” çabalarının merkezine teknolojik bağımsızlığı koyan yeni bir Çin Stratejisi benimsemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version