AVRUPA

Almanya, Çin’in mineral ihracatı kontrollerine hazırlanıyor

Yayınlanma

Almanya, Çin’in yarı iletkenlerde kullanılan bazı metaller üzerindeki ihracat kontrollerinin olası etkilerini değerlendirirken, ülkenin kritik ve stratejik hammaddelerin uzun vadeli tedarikini güvence altına almak için çalışıyor.

Çin, Pazartesi günü sektörde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edeceğini açıklamıştı.

2022 yılında Çin, Almanya’ya 27 ton galyum tedarik ederek toplam ithalatın %55’ini oluşturdu. Federal Yerbilimleri ve Doğal Kaynaklar Enstitüsü (BGR) tarafından sağlanan verilere göre, germanyum konusunda Çin 3 ton veya %75 oranında tedarik sağladı.

EURACTIV’e konuşan bir Alman endüstri temsilcisi Çarşamba günü erken saatlerde yaptığı açıklamada Çin’in kararının ABD’nin ticaret kısıtlamalarına bir yanıt olabileceğini ancak etkisinin Avrupa’da da hissedileceğini söyledi.

VDMA endüstri grubunun Brüksel ofisi başkanı Holger Kunze, “Çünkü hammadde tedariki konusunda Avrupa hala kırılgan durumda,” dedi.

Kunze, yeni pazarların yanı sıra hammadde kaynaklarının açılmasına sürekli olarak odaklanılması çağrısında bulundu ve ‘çevre, iklim ve insan hakları gibi yaptırım uygulanabilir ticaret dışı konularla’ yüklü serbest ticaret anlaşmalarına karşı uyarıda bulundu.

Almanya Ekonomi Bakanlığı Devlet Sekreteri Franziska Brantner Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bu tedbirlerin bu hammaddelerin tedariki üzerinde bir etkisi olup olmayacağını tahmin etmek henüz mümkün değil,” dedi.

Brantner, “Önemli adımlar tedarik zincirlerini çeşitlendirmek, hammaddeleri daha verimli kullanmak, geri dönüşüm ve ikameyi ilerletmek ve Avrupa’da da hammadde işleme ve çıkarmayı güçlendirmektir,” diye ekledi.

Almanya’nın kendi galyum ve germanyum üretimi yok. BGR sözcüsü, Alman AOS aluminiumoxid’in 2016 yılında galyum üretimini durdurduğunu, Çin’e ait Vital Pure Metal solution tarafından işletilen bir Alman fabrikasının geçmişte her iki malzemeyi de ürettiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version