Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Çarşamba günü Alman parlamentosunda (Bundestag) yaptığı açıklamada, Çin’e yaptığı son gezinin bazı bölümlerini ‘şok edici’ olarak nitelendirdi ve Pekin’in giderek bir ticaret ortağı ve rakipten ziyade sistemik bir rakip haline geldiğini söyledi.
Baerbock ayrıca Çin’in uluslararası kurallara dayalı düzen pahasına kendi kurallarına uymak istediğini ileri sürdü.
Baerbock, Çin yönetiminin içeride daha baskıcı, dışarıda ise daha saldırgan hale geldiğini savundu.
Alman bakan, Çin’in Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olduğunu fakat bunun, Pekin’in aynı zamanda Almanya’nın en önemli ticaret ortağı olduğu anlamına gelmediğini söyledi.
Baerbock, Berlin’in Pekin ile birlikte çalışmak istediğini ama eski hataları da tekrarlamaktan kaçınması gerektiğini kaydetti. Alman bakanın kastettiği ‘eski hatalar’ arasında, Angela Merkel dönemindeki ‘ticaret yoluyla değişim’ stratejisi de yer alıyor.
Baerbock ayrıca Çin’in özellikle Ukrayna’daki savaşta Rusya üzerindeki etkisini kullanarak dünyada barış için çalışma sorumluluğu olduğunu söyledi.
Pekin’in Rusya’ya çift kullanımlı ürünler de dâhil olmak üzere silah vermeme sözünü memnuniyetle karşılayan Baerbock, Berlin’in bu sözün pratikte nasıl işlediğini göreceğini de sözlerine ekledi.
Pekin ise Almanya’dan Tayvan’ın Çin ile yeniden birleşmesini desteklemesini istemiş ve Çin ile Almanya’nın düşman değil ortak olduğunu söylemişti.