Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), ülkesinin daha önce Arap Birliği tarafından talep edildiği gibi Gazze için uluslararası bir koruma gücüne katılma olasılığını değerlendiriyor.
Mayıs ayı ortasında Arap Birliği Gazze Şeridi için bir BM koruma gücü oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Baerbock o dönemde ateşkes olmadan bu fikri destekleme konusunda isteksiz olsa da, şimdi Almanya’nın katılım olasılığının altını çizdi.
Baerbock cumartesi günü Yeşiller’in düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşmada, “Nihayetinde barışı sağlamak için uluslararası bir koruma gücüne ihtiyaç varsa, bu bizim de görevimizdir,” dedi.
Ortadoğu’da barışın yeniden yapılanmadan daha fazlasını gerektirdiğini söyleyen Baerbock, bölgedea barışın Ukrayna’da olduğu gibi takip edilmesi gerektiğinin açıkça ortaya konması gerektiğini sözlerine ekledi.
Cuma akşamı ABD Başkanı Joe Biden Gazze’ye yönelik üç aşamalı barış planını açıklamıştı. Bu plan, İsrail askerlerinin nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekilmesini öngören altı haftalık acil bir ateşkesle başlıyor ve bunu Hamas’ın elindeki rehine gruplarının hapisteki Filistinliler karşılığında serbest bırakılması izliyor.
Biden’a göre son aşama, Baerbock’un bir BM barış gücü misyonunu destekleme teklifinin gerçekleşeceği Gazze Şeridinin yeniden inşası.
Pazar günü Almanya Şansölyesi Olaf Scholz İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu arayarak ABD öncülüğündeki “barış planına” desteğini ifade etti.
Scholz, “Alman hükümeti Washington’un çağrısına katılıyor: Hamas nihayet ölümcül eylemlerine son vermeli ve rehineleri serbest bırakmalıdır. İsrail’in teklifiyle birlikte artık çatışmaların sona ermesi ve savaşın bitmesi için somut bir ihtimal var,” dedi.