DİPLOMASİ

Almanya İsrail’e savunma ihracatını artırdı

Yayınlanma

Almanya, Avrupa’daki eğilimlerin aksine yılın ikinci yarısında İsrail’e silah ihracatını artırdı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsüne (SIPRI) göre, İsrail ile yakın tarihi bağları olan Almanya, 2019-2023 yılları arasında Avrupa’nın İsrail’e en büyük silah tedarikçisi oldu.

İsrail’in Gazze ve ardından Lübnan’ı işgali sırasında sivil ölümlerinin artması üzerine bu yılın ilk aylarında daha az ihracat lisansı verildiği söyleniyordu.

Ancak dpa’nın perşembe günü Alman Dışişleri Bakanlığına dayandırdığı haberine göre, ağustos ayından bu yana hükümet 94,05 milyon avro değerinde ihracata yeşil ışık yaktı.

Bu rakam, Ekonomi Bakanlığının geçen hafta Federal Meclis Ekonomi Komisyonuna verdiği bilgiye göre yıl başından 13 Ekim’e kadar 45,74 milyon avro değerinde olduğu söylenen ihracatın iki katından fazla.

Bu gelişme, diğer AB liderlerinin İsrail’e silah ihracatını azaltma eğiliminde oldukları bir döneme denk geliyor. İki hafta önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa İsrail’in önemli bir tedarikçisi olmamasına rağmen Gazze ve Lübnan’da kullanılan silah ihracatına son verilmesi çağrısında bulunmuştu.

İsrail’in en büyük 10 tedarikçisi arasında yer alan İtalya ve İspanya yeni ihracat sözleşmeleri imzalamayı durdururken, Britanya da Gazze’deki askeri operasyonlarda kullanılmak üzere verilen ihracat lisanslarını askıya aldı.

Bild: Almanya, İsrail’den yazılı “Alman silahlarının soykırımda kullanılmayacağı” garantisi aldı

Almanya güvence istedi mi?

Alman hükümeti geçen yıl İsrail’e 326,5 milyon avro değerinde silah ihracatını onayladı. İhracat lisanslarının çoğu 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun hemen ardından verildi.

Fakat hükümetin daha önce bir soru önergesine verdiği yanıta göre, Ocak-21 Ağustos tarihleri arasında sadece 14,42 milyon avro değerinde teslimat onaylanmıştı.

Bu ayın başlarında parlamentoda yapılan bir tartışma sırasında ana muhalefet CDU, Başbakan Olaf Scholz’u İsrail’e yapılan ihracatı zımnen durdurmakla suçlamıştı.

Şansölye, Almanya’nın “silah tedarik ettiğini ve silah tedarik etmeye devam edeceğini” söylemiş ve Alman hükümetinin “yakın gelecekte daha fazla teslimat yapılmasını sağlayacak” kararlar aldığını da sözlerine eklemişti.

Bild gazetesinin araştırmasına göre, Almanya’daki koalisyon hükümetinin Yeşil bakanları, “uluslararası hukuk” ile ilgili kaygılar nedeniyle mart ayında İsrail’e yeni silah ihracatını geçici olarak durdurmuştu.

Almanlar, İsrail’den silahların uluslararası hukuka uygun olarak kullanılacağına dair yazılı güvence istemişlerdi. Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock kısa bir süre önce yazılı güvenceler içeren bir mektup olduğunu doğruladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version