Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, Kıbrıs’ta iki devletli çözümün söz konusu olmadığını Ada’nın birleştirilmesi çabalarına destek vereceklerini söyledi.
Annalena Baerbock ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Berlin’de yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Görüşmede, Kıbrıs konusunun ele alındığını aktaran Baerbock, “Almanya, sıkı bir şekilde sizin tarafınızda duruyor. Bir çözüm sadece BM kararlarına dayalı olabilir. Kıbrıs’ta iki devletli çözüm söz konusu olamaz” ifadesini kullandı.
Baerbock, Kıbrıs meselesinde sadece Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına dayalı bir çözüm olabileceğini vurgulayarak, GKRY’yi yeni önerilerde desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.
Kasulidis de mevcut durumun bu şekilde devam etmesi halinde bunun bir parçalanmaya yol açacağını söyledi. “Taksim ise çözüm olamaz” diyen Kasulidis, “Kıbrıs’ta, Yunanistan’da ve Türkiye’de olmak üzere yaklaşan üç seçim var ve diyaloğa yeniden başlamak için ilerlemeler kaydetmek ancak Türkiye’deki seçimlerin sonrasında mümkün olabilir” diye konuştu.
Kıbrıs’ın Türk ve Rum tarafları olarak ayrılmasından sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uluslararası sistemden izole edilerek yaptırımlara maruz kaldı. 1968’den 2017’ye kadar belli aralıklarla süren iki devletin birleşmesi temelinde yürütülen BM müzakereleriyle Türk tarafı oyalanırken Rumlarınsa, adanın tek hakimi statüsüyle AB’ye alınmasının önü açıldı. BM müzakerelerinin en çarpıcısı 2002’de görüşülmeye başlanan Annan Planı oldu. Denktaş ve o zamanki Rum lideri Tasos Papadopulos’un üzerinde uzlaştıkları plan 24 Nisan 2004’te adanın iki kesiminde de referanduma sunuldu. Türk tarafının kendileri için getireceği zorluğa rağmen yüzde 65’le kabul ettiği planı Rumlar yüzde 76 oranıyla reddetti. Türk tarafı çözüme yeşil ışık yakan taraf olmasına rağmen referandumun hemen ardından 1 Mayıs 2004’te Rumlar “Kıbrıs Cumhuriyeti” adıyla AB’ye tam üye yapıldı.
KKTC ve Türkiye, 2017 Crans Montana müzakerelerinin çöküşünden sonra çözüm politikasını egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zeminine oturttu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, BM’de yaptığı “KKTC’yi tanıma” çağrısından sonra buna uygun adımlar atılmaya başlandı ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) KKTC’yi gözlemci üye olarak kabul etti.