AVRUPA

Almanya, Ukrayna’ya yardımı yarı yarıya azaltacak

Yayınlanma

Almanya, 2025 bütçesi ile birlikte önümüzdeki yıl Ukrayna’ya askeri yardımı yarıya indirmeye hazırlanıyor.

Reuters tarafından görülen 2025 bütçe taslağına göre, Almanya’nın Ukrayna’ya yaptığı yardım 2024 yılında yaklaşık 8 milyar avro iken 2025 yılında 4 milyar avroya (4,35 milyar dolar) düşürülecek.

Almanya, Ukrayna’nın askeri ihtiyaçlarının büyük bir kısmını G7 tarafından kabul edilen dondurulmuş Rus varlıklarının gelirlerinden elde edilen 50 milyar dolarlık krediyle karşılayabileceğini ve silahlanma için ayrılan fonların tamamen kullanılmayacağını umuyor.

Washington, Kiev’e şu anda büyük bir toplu para vermek için kredileri “önden yüklemeye” zorladı.

Yetkililer, AB liderlerinin bu fikri kısmen kabul ettiğini çünkü Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesi halinde Ukrayna’nın fon sıkıntısı çekme ihtimalini azalttığını söylüyor.

Trafik lambası koalisyonu kesinti ile anlaşmaya vardı

Dün kabinenin bütçe taslağını onaylamasının ardından konuşan FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner, Ukrayna’nın “Avrupa kaynaklarından” gelecek fonlara ve dondurulmuş Rus varlıklarından elde edilmesi umulan gelire daha fazla bel bağlamak zorunda kalacağını söyledi.

Lindner, “Amaç bu yıl 50 milyar dolar sağlamak, Ukrayna daha sonra bu parayı nasıl kullanacağına kendisi karar verebilir,“ diye ekledi.

Ukrayna’ya yardımın kesilmesi kararı, Alman koalisyonunun iki hafta önce tüm gece süren pazarlıkların ardından bütçe konusunda beklenmedik bir anlaşmaya varmasıyla ilgili gizemi de çözmüş oldu.

O dönemde Şansölye Olaf Scholz, Lindner ve Yeşil Şansölye Yardımcısı Robert Habeck, ittifaklarını çökertmekle tehdit eden önemli bir finansman açığını nasıl kapattıklarına dair sadece belirsiz açıklamalar yapmışlardı.

Üç ortak, Almanya’nın anayasal borç frenini ihlal etmeden sosyal programlardaki artışları ve iklim girişimlerini nasıl finanse edecekleri konusunda anlaşmazlık içindeydi.

“2028 yılında 38,9 milyar avro tutarında olağanüstü bir eylem ihtiyacımız var” diyen Lindner, Almanya’nın ya daha hızlı büyümesi ya da daha fazla borç alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Alman sanayiciler memnun değil

Öte yandan Alman sanayi birliği BDI, ülkenin koalisyon hükümeti tarafından kabul edilen ve yabancı işçileri teşvik etmek için vergi teşvikleri, bürokrasinin azaltılması, ticaret anlaşmaları planları ve mevcut AB önlemlerinde ince ayarlar içeren ekonomik paketten yalnızca “marjinal” büyüme etkileri bekliyor.

Ekonomi Bakanı Habeck yaptığı açıklamada, özel yatırımlar ve kalifiye yabancı işçiler için vergi teşviklerinden bürokrasinin azaltılmasına ve dalgalanan yenilenebilir enerji için yedek kapasite oluşturma planlarına kadar toplam 49 önlem üzerinde anlaşmaya varıldığını ve bunların hepsinin “büyüme için güçlü bir ivme” sağlayacağını söyledi.

Bununla birlikte, BDI daha ölçülü bir tonda konuştu. BDI Genel Direktörü Tanja Gönner yaptığı açıklamada, “Üzerinde mutabık kalınan tedbirler Bundestag ve Bundesrat’tan geçse ve birebir uygulansa bile, sadece marjinal büyüme etkileri bekliyoruz. Tekil yapısal reformların büyümeyi ılımlı bir şekilde iyileştirmesi muhtemeldir,” dedi.

BDI bunun rakamsal olarak ne anlama geleceğini belirtmek istemezken, Habeck paketten %0,6’lık bir ek ekonomik büyüme bekliyor ve bu da gelecek yılın federal bütçesi için daha yüksek vergi geliri beklentisini beraberinde getiriyor.

Alınan tedbirlere ilişkin oldukça yüksek büyüme oranı beklentileri, hükümetin 2025 bütçesi için mali kapasitesini artırmanın yollarından biri. Bütçe uzmanlarına göre, ülkenin anayasal “borç freni” kurallarını ihlal etmemek için yapısal açıklar GSYİH’nin %0,35’i ile sınırlandırılacak.

Çok Okunanlar

Exit mobile version