DİPLOMASİ

Almanya ve Filipinler’den bu yıl savunma anlaşması imzalama taahhüdü

Yayınlanma

Filipinler ve Almanya 4 Ağustos Pazar günü, Güney Çin Denizi’ndeki ihtilaflı bölgelerle ilgili gerilim tırmanırken bölgede “uluslararası kurallara dayalı düzeni” destekleme sözü vererek bu yıl içinde bir savunma işbirliği anlaşması imzalamayı taahhüt etti.

Çin ve Filipinler son aylarda Güney Çin Denizi’ndeki çatışmalarla ilgili olarak karşılıklı suçlamalarda bulundu. Pekin buna itiraz ederek eylemlerinin “yasal ve profesyonel” olduğunu söyledi.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ve Filipinli mevkidaşı Gilberto Teodoro, eğitim ve ikili değişimleri genişletmek, ikili silahlanma işbirliğini genişletme fırsatlarını araştırmak ve ortak projelere katılmak için silahlı kuvvetleri arasında uzun vadeli ilişkiler kurmayı taahhüt ettiler.

İki ülke diplomatik ilişkilerinin 70. yılını kutlarken, Manila’daki toplantı bir Alman savunma bakanı tarafından gerçekleştirilen ilk ziyaret oldu.

Çin, Vietnam, Filipinler, Malezya, Brunei ve Endonezya tarafından münhasır ekonomik bölge olarak iddia edilen alanlar da dahil olmak üzere Güney Çin Denizi’nin büyük bir kısmı üzerinde egemenlik iddia ediyor.

2016 yılında Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi’nin Çin aleyhindeki kararına atıfta bulunan Pistorius, “Bu karar herhangi bir istisna olmaksızın geçerliliğini korumaktadır. Deniz sınırını güçlendirmek bizim yükümlülüğümüzdür ve bunu yerine getiriyoruz,” dedi.

Teodoro, dış savunmasını güçlendirmek için ordusunu modernize etmek isteyen Filipinler’in “bu kabiliyetlerin olası tedarikçisi olarak Almanya ile ilişki kurmak isteyeceğini” söyledi.

Teodoro, Pistorius ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “Bunlar komuta ve kontrol, erişim engelleme, deniz alanı, havaalanı ve daha yüksek teknolojik kapasiteye sahip ekipmanlar,” dedi.

Almanya cuma günü Güney Kore’de ABD öncülüğündeki Birleşmiş Milletler Komutanlığı’na katılarak, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile yoğun bir şekilde tahkim edilmiş sınırın denetlenmesine yardımcı olan ve bir savaş durumunda Güney’i savunmayı taahhüt eden gruptaki 18. ülke oldu.

Pistorius bu hamlenin Berlin’in Avrupa’nın güvenliğinin Hint-Pasifik bölgesindeki güvenlikle yakından bağlantılı olduğuna dair güçlü inancının bir kanıtı olduğunu söyledi.

Pistorius Manila’da yaptığı açıklamada Almanya’nın bölgedeki taahhüt ve angajmanlarının “hiç kimseye karşı olmadığını” ileri sürdü ve “Bunun yerine, kurallara dayalı düzeni sürdürmeye, seyrüsefer özgürlüğünü güvence altına almaya ve ticaret yollarını korumaya odaklanıyoruz,” dedi.

Güney Çin Denizi, her yıl 3 trilyon dolardan fazla gemi ticaretinin geçtiği hayati bir ticaret yolu.

Teodoro, Filipinler’in Çin’i kışkırtmadığını ve savaş istemediğini söyledi fakat Manila’nın su yolundaki çatışmanın tek sebebinin “Çin’in Güney Çin Denizi’nin tamamını olmasa da büyük bir kısmını ele geçirmeye yönelik yasadışı ve tek taraflı girişimi” olduğu yönündeki duruşunu yineledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version