AVRUPA

Almanya’da NPD hakkında kritik mahkeme kararı: AfD için emsal olacak mı?

Yayınlanma

Almanya Anayasa Mahkemesi, neo-Nazizm ile bağlantılı Almanya Ulusal Demokratik Partisi’nin (NPD) devlet desteği alamayacağına hükmetti.

2017 yılında yasaklanması için harekete geçilen ama kapatılmayan NPD (yeni adıyla ‘Die Heimat’, Vatan) hakkında alınan karara göre, örgüt artık federal fonlardan faydalanamayacak. Bunun yanı sıra Die Heimat, altı yıl boyunca vergi indiriminden yararlanamayacak.

NDP, seçimlerde yeterli oy alamadığı için son zamanlarda zaten devlet yardımı alamıyordu. Fakat parti yine de vergi indirimi desteğinden yararlanıyordu.

Federal Meclis Başkanı Bärbel Bas, NPD/Die Heimat aleyhindeki davanın ‘büyük siyasi öneme sahip’ olduğunu, çünkü ‘devlet karşıtı’ partilerin vergi mükelleflerinin parasını neden almaları gerektiğinin halka hiçbir zaman açıklanamadığını söyledi.

WELT: AfD, milyonlarca göçmenin geri gönderilmesinin tartışıldığı toplantıya katıldı

NPD, ‘etkisiz olduğu için’ yasaklanmamıştı

Yargıçlar, Die Heimat’ın faaliyetlerinin, genel olarak siyasi partilere verilen devlet desteğinin iptal edilmesini gerektirecek kadar anayasaya aykırı olup olmadığına karar verdi.

O zamanki NPD, 2017’de yasaklanmamıştı, çünkü mahkeme partinin etkisizliğinin ‘anayasaya aykırı amaçlarına ulaşamayacağı’ anlamına geldiğine hükmetmişti.

Alman hükümeti ve parlamentonun her iki kanadı, partinin 2019’da devlet desteğinden çıkarılması için başvuruda bulunmuştu.

Almanya’daki siyasi partiler, miktarları kısmen eyalet, federal ve Avrupa seçimlerinde aldıkları oy sayısına bağlı olan devlet yardımı alıyor.

O zamanki NPD en son 2020’de, doğudaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde yapılan 2016 seçimlerinde oyların %3,02’sini aldığı için 370.600 avro devlet yardımı almıştı.

Scholz’dan AfD’ye ‘gizli toplantı’ tepkisi: Yasaklama çağrıları artıyor

Parlamentoda AfD’lilerin katıldığı toplantı tartışıldı

Mahkemenin kararı, Almanya için Alternatif’e (AfD) karşı benzer önlemlerin alınıp alınamayacağına ilişkin mevcut müzakerelerde rol oynayabilir.

İktidardaki üç parti, SPD, Yeşiller ve Hür Demokratlar (FDP) tarafından Bundestag’a sunulan bir önerge ile ‘demokrasi düşmanlarına ve zorla yerinden edilme planlarına karşı net bir duruş’ sergilenmesi isteniyor.

Önerge, geçen kasım ayında AfD’li bazı isimlerin katıldığı bir toplantıda göçmenlerin ve göçmen kökenli Almanların sınırdışı edilmesinin de tartışıldığı bir toplantıya atıf yapıyor.

Parlamentodaki tartışmada, AfD’nin Parlamento Sekreteri Bernd Baumann, milletvekillerine, toplantının ‘küçük, özel bir tartışma kulübü’nden başka bir şey olmadığını ve ‘halk için tehlikeli gizli bir toplantı’ yapılmadığını söyledi.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), “Sınırları değiştirmek ve demokrasiyi ve insan düşmanlığını toplumun kalbine yaymak için aktif bir çaba görüyoruz,” dedi.

Öte yandan Nancy Faeser, ‘ancak sadece son çare olarak’ parti yasaklamayı hayal edebileceklerini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version