Avrupa
Almanya’daki Porsche fabrikaları tank üretmeye başlayacak

Alman lüks otomobil üreticisi Porsche, otomotiv sektöründeki sıkıntılar ve Alman hükümetinin savunma harcamalarını artırma planları doğrultusunda tank ve silah üretimine başlayabilir. Şirketin, 2024’teki 20 milyar avroluk zararın ardından yeni iş kolları aradığı ve savunma projelerine 2 milyar avroya kadar yatırım yapmayı değerlendirdiği belirtiliyor.
ESuT portalının haberine göre lüks otomobil üreticisi Porsche, Almanya’daki otomotiv endüstrisinin karşılaştığı sorunlar ve hükümetin savunma harcamalarını artırma planları nedeniyle tank ve silah üretimine başlayabilir.
Haberde, şirketin geçen sene 20 milyar avro zarar etmesinin ardından yönetimin katı tasarruf tedbirleri üzerinde durduğu ve yeni iş kolları aradığı belirtildi.
Porsche’nin savunma projelerine 2 milyar avroya kadar yatırım yapabileceği ve halihazırda insansız hava aracı (İHA) geliştiren Quantum Systems adlı startup’a yatırım yaptığı da ifade edildi.
Askeri ürünlerin üretimi, şirket için adeta “köklerine dönüş” anlamına gelecek.
1931 yılında kurulan şirket, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu için çeşitli teçhizatlar üretmişti.
Porsche’nin kurucusu Ferdinand Porsche, Tiger (P) ağır tankını, Maus süper ağır tankını ve Ferdinand kundağı motorlu tanksavar topunu bizzat tasarlamıştı.
Ayrıca Porsche, 1958’den itibaren 1963 yılında Leopard 1 adını alan tankın yanı sıra diğer muharebe araçlarının geliştirilmesinde de yer almıştı.
Büyük ölçüde ihracata dayalı olan Alman otomotiv sektörü, Çin ekonomisindeki yavaşlama nedeniyle gerileme yaşadı.
Sektör ayrıca, Çinli elektrikli araç üreticileri karşısında rekabette geri kaldı.
Sonuç olarak, Alman makamlarının savunmaya 200 milyar avro harcamayı planlaması ve bu amaçla uzun süredir devam eden devlet borçlanması kısıtlamalarını kaldırmasıyla birlikte bazı şirketler askeri teçhizat üretimine yönelmeye başladı.
Daha önce Almanya’nın en büyük savunma şirketi Rheinmetall, otomotiv parçaları üreten iki fabrikayı askeri ihtiyaçlar için yeniden yapılandıracağını duyurmuştu.
TRML-4D radar sistemleri üreten Hensoldt ise büyük otomotiv yedek parça tedarikçileri Bosch ve Continental’den yaklaşık 200 işçiyi işe almak üzere görüşmeler yürütüyor.
Hensoldt CEO’su Oliver Dörre, “Otomotiv endüstrisindeki zorluklar bizim için bir avantaja dönüştü. Savunma sanayisini Alman ekonomisinin lokomotifi olarak görmeliyiz, eskisinden daha önemli bir rol oynayacak,” dedi.
Almanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) 2023-2024 yıllarında daraldı ve 2019’dan bu yana neredeyse hiç değişmedi.
Aynı zamanda, Alman Sanayicileri Federasyonu’na göre, sanayi üretimindeki düşüş pandemi öncesi seviyeye göre yüzde 11 oldu.
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün değerlendirmesine göre, Avrupa Birliği (AB) savunma harcamalarını GSYİH’nin mevcut yüzde 2’sinden yüzde 3,5’ine çıkarırsa, AB GSYİH’si yılda ek olarak yüzde 0,9 ila 1,5 arasında büyüyebilir.
Enstitü ekonomisti Johannes Binder, gelişmiş sanayi altyapısına sahip Almanya için büyüme oranlarının bu aralığın üst sınırında olacağını belirtti.