Almanya Şansölye Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Ukrayna’ya asker gönderme ihtimali olmadığını söyledi ve Fransa lideri Emmanuel Macron’a tepki olarak, Paris’e bunun yerine Kiev’e daha fazla silah sağlaması gerektiğini söyledi.
Robert Habeck, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ukrayna’ya batı askerlerinin konuşlandırılmasının göz ardı edilmemesi gerektiği yönündeki önerisini reddetti.
Habeck salı günü yaptığı açıklamada, “Fransa’nın Ukrayna’ya desteğini nasıl artıracağını düşünmesinden memnunum, ancak ona bir tavsiyede bulunabilseydim, daha fazla silah tedarik edin derdim,” dedi.
Alman birliklerinin Ukrayna’ya gönderilip gönderilemeyeceği sorulduğunda Habeck, “Bunun ihtimali yok,” dedi ve Fransa’ya ‘elinden geleni yapma ve Ukrayna’ya şu anda tedarik edilebilecek mühimmat ve tankları verme’ çağrısında bulundu.
Macron, önerisini pazartesi günü Paris’te Avrupalı liderlerin bir araya geldiği toplantıda yaptı ve burada Ukrayna’ya batı birlikleri gönderme seçeneğinin tartışıldığını söyledi.
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Batılı güçlerin ‘Ukrayna topraklarında kara birlikleri olmayacağı, oraya Avrupa ülkelerinden veya NATO ülkelerinden asker gönderilmeyeceği’ konusunda anlaştıklarını söyledi ve bu yorumlar Polonya, İtalya ve Çekya’daki mevkidaşları tarafından tekrarlandı.
Financial Times’ın (FT) aktardığına göre bir NATO yetkilisi, ittifakın muharip birlikleri sahaya sürme planlarının olmadığını söyledi ve “Ukrayna’nın kendini savunma hakkı var ve onları destekleme hakkımız var,” dedi.
Fakat üst düzey bir Avrupalı savunma yetkilisi, Macron’un açıklamasının Rusya’ya karşı caydırıcılık ve belirsizlik yaratmakla ilgili olduğunu söyledi ve “Herkes Ukrayna’da batılı özel kuvvetler olduğunu biliyor; sadece resmi olarak kabul etmediler,” hatırlatmasını yaptı.
Fransız yetkililer, Macron’un Batılı birliklerin toplu halde cepheye gönderilmesini önermediğini fakat müdahaleyi dışlamanın artık bir tabu olmadığını savundu.
Ayrıca, Batılı birliklerin mayın temizleme, silah sistemlerinin bakımı ve onarımı veya Moldova gibi ‘Rusya tarafından tehdit edilen’ diğer ülkelerin sınırlarının güvenliğini sağlamaya yardımcı olmak gibi sınırlı görevlerle potansiyel olarak dahil edilebileceğini söylediler.
Macron’a destek, Litvanya’dan geldi. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, “Böyle zamanlar siyasi liderlik, hırs ve alışılanın dışında düşünmek için cesaret gerektirir. Dünkü Paris toplantısının arkasındaki inisiyatif dikkate değer,” dedi.