AB’nin yeni ortak borçlanma ile birlikte üye ülkelerin ekonomilerine destek verme planı Almanya’nın itirazı ile karşılaştı.
Fransa ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in ön ayak olduğu yeni ortak borçlanma planına Alman Maliye Bakanlığı kapıyı kapattı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yükselen faizler ve yüksek enflasyon döneminde, Avrupa Birliği borç enstrümanları için değil, mali istikrar için sinyal göndermeli,” denildi.
Almanlar, bu bağlamda borçlanmanın uluslararası finansal piyasaların güveninin kaybetmeye neden olacağını ve Avrupa Merkez Bankasının enflasyonu düşürmek için uyguladığı daraltıcı para politikasının etkisini azaltacağını savundu.
Almanya, mevcut mekanizmaların kullanılmasını istiyor
Alman maliyesi, ortak borçlanma için fiskal bir gereklilik olmadığını da savundu. Bakanlık, “Şimdiye kadar ‘Yeni Nesil AB’ tarafından kullanılabilir duruma getirilen fonların yalnızca küçük bir parçası kullanıldı,” dedi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, pandemi sonrası toparlanma fonunda hâlâ 200 milyar avronun üzerinde bir paranın bulunduğunu ve bu nedenle yeni borçlanmaya gerek olmadığını söylemişti.
Önümüzdeki ay Brüksel’de düzenlenecek AB liderleri zirvesinde, ABD ve Çin’in devlet teşviklerine karşı ve Avrupa’nın yeşil dönüşümünü desteklemek için mali destekler masaya yatırılacak. Bir başka konu da kurulacağı duyurulan Avrupa Varlık Fonu olacak.
AB’nin borçlanma maliyeti, üye ülkelerinkinden daha fazla
Öte yandan AB’nin geçen seneki borçlanma maliyetlerinin üye ülkelerin borçlanma maliyetlerinden çok daha hızlı şekilde arttığı görülüyor.
2022 yılında, AB’nin ortak borçlanma maliyeti, birliğin lokomotifi Almanya ile Fransa’nın arasında bir yerdeydi.
Şu anda ise, AB’nin ortak borçlanma maliyeti, Fransa’nın üzerine çıkmış durumda. 10 yıllık AB tahvillerinin getirisi şu anda yüzde 2,63 iken Fransa’da bu oran yüzde 2,54.
Kısa vadeye bakıldığında, Brüksel tahvillerinin getirisi bloğun en riskli piyasaları olarak görülen İspanya ve Portekiz’den bile fazla.
Değişim henüz küçük boyutlarda olsa da Almanya gibi ortak borçlanmaya karşı çıkan ülkelerin eline yeni kozlar veriyor.