Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un 2026’dan itibaren ABD’nin Almanya’da 2.500 kilometre mesafedeki hedefleri vurabilecek füzeler konuşlandırmasına izin verme kararı, kendi partisi SPD’den bazı isimleri kızdırdı.
Alman Federal Meclisi’ndeki (Bundestag) SPD grubunun lideri Rolf Mützenich POLITICO’nun Berlin Playbook podcastine verdiği demeçte, “Her silah Almanya’yı hemen daha güvenli hale getirmiyor,” dedi.
Mützenich daha önce de bu konuşlandırmanın Batı ile Rusya arasında kaynamakta olan çatışmayı daha da tırmandıracağını ve bir “yanlış hesap” olasılığını artırdığını savunmuştu.
Mützenich’e göre ise bir sorun da Berlin’in bu silahların nasıl kullanılacağı konusunda söz sahibi olup olmayacağının hâlâ belirsiz olması.
SPD’li vekil: Kendimizi kandırmanın anlamı yok
SPD milletvekili ve eski bir hava kuvvetleri subayı olan Falko Drossmann, “Bunlar korkunç silah sistemleri. Bu konuda kendimizi kandırmanın bir anlamı yok,” dedi.
Bununla birlikte Drossmann, “çok fazla homurdanma” beklenmesine rağmen, parlamento grubunun sonunda anlaşmayı kabul edeceğini de sözlerine ekledi.
Çarşamba günü yayınlanan bir Forsa anketine göre Almanların yüzde 49’u ülkelerinde ABD füzelerinin konuşlandırılmasının ‘doğru olmadığını” düşünürken, bu oran eski Alman Demokratik Cumhuriyeti’ni (DDR) oluşturan eyaletlerde yüzde 74’e ulaşıyor.
Alman federal meclisi füzeler üzerinde söz sahibi değil
Amerikan füzelerinin konuşlandırılması kamu harcaması içermemesi ve Alman ordusu tarafından kontrol edilmeyecek olması nedeniyle Federal Meclis bu konuda söz sahibi olamayacak.
Fakat SPD’nin savunma ve güvenlikten sorumlu üst düzey milletvekilleri, meslektaşlarına gönderdikleri ve POLITICO tarafından görülen bir notta, konuyu tartışmak üzere eylül ayında Bundestag’da bir tartışma çağrısı yapacaklarını söyledi.
Notta, “Uzun menzilli konvansiyonel silah sistemlerinin Almanya’da konuşlandırılacağına ilişkin mevcut tartışma hepimizi kaygılandırıyor,” deniyor.
Almanya Savunma Bakanlığı’nın siyasi direktörü Jasper Wieck geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, konuşlandırmayı kabul etme kararının “son 10 yıldaki tehdit edici ve endişe verici gelişmelere bir yanıt” olduğunu ileri sürdü.
Wieck, “İttifakın Avrupa kısmında şu ana kadar sahip olduklarımızın çok ötesinde bir menzile sahip olacaklar,” dedi.