ABD Ulusal Ekonomik Konsey Direktörü Lael Brainard ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin’e satışları tehdit eden yeni kısıtlamalar konusundaki endişelerini dinlemek için pazartesi günü Amerika’nın en büyük yarı iletken üreticilerinin CEO’larıyla Beyaz Saray’da bir araya geldi. En güçlü yarı iletken lobi grupları, değerlendirilmekte olan daha fazla kısıtlamanın durdurulmasını talep ettiğini söyledi.
Bloomberg’e göre, üst düzey yönetim yetkililerinin toplantıya dahil edilmesi, Biden yönetiminin, Çin’e satışlara getirilen yeni kısıtlamaların kendilerini en büyük pazarlarından koparacağından ve nihayetinde ABD’nin sektördeki liderliğini baltalayacağından endişe eden çip üreticileri tarafından karşı karşıya olduğu baskıyı gösteriyor.
Brainard ve Sullivan, diğer yetkililerle birlikte, yeni kısıtlamalara karşı güçlü bir şekilde lobi yapan Intel Corp., Nvidia Corp. ve Qualcomm Inc.’in liderleriyle masaya oturdu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller basın toplantısında, Blinken, “özellikle Çin’e yaptığı son ziyaretten sonra, sektör ve tedarik zinciri meseleleri hakkındaki bakış açısını paylaşmaya ve tedarik zinciri meselelerini nasıl gördüklerini ve Çin’de iş yapmayı nasıl gördüklerini doğrudan bu şirketlerden duymaya çalıştı” dedi.
Konuya yakın ikinci bir kaynak, Reuters’a, hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmelerin, Çip Yasasında yarı iletken firmalar için ayrılan devlet parasının ödenmesinin hızlandırılması ve ABD politikasının çip firmalarını kazançlı Çin pazarından dışlamamasını sağlamayı da kapsadığını söyledi.
ABD yarı iletken endüstrisinin rekabet gücünü azaltıyor
Washington, Çin’in teknoloji erişimini kısıtlamanın ulusal güvenliği artıracağını ve Pekin’in askeri yeteneklerini geliştirme çabalarını engelleyeceğini savunuyor. Konuya yakın kaynaklar, Biden yönetiminin önümüzdeki haftalarda yeni kısıtlamalar getirmeye hazırlandığını söyledi.
Ekim ayında Ticaret Departmanı, yarı iletken ekipman üreticilerinin Çin’e belirli araçları satmasını ve yapay zeka uygulamalarında kullanılan bazı çiplerin ihracatını yasaklayan kurallar yayınlamıştı ve bu, sektörü sarsan bir duyuru olmuştu.
Yarı İletken Endüstrisi Derneği, pazartesi günü yaptığı açıklamada, “aşırı geniş, belirsiz ve bazen tek taraflı kısıtlamaların ABD yarı iletken endüstrisinin rekabet gücünü azaltma, tedarik zincirlerini bozma, önemli pazar belirsizliğine neden olma ve Çin’in sürekli artan misillemesine yol açma riski taşıdığını” söyledi.
Bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü ise, bu açıklamaya yanıt olarak, yönetimin “eylemleri, ulusal güvenlik sonuçları olan teknolojiye odaklanmak için dikkatlice tasarlandı ve ABD ve müttefik teknolojilerinin ulusal güvenliğimizi baltalamak için kullanılmamasını sağlamak için tasarlandı” dedi.
Şirketler endişeli, en büyük pazarları Çin
Amerikan yarı iletken şirketi Qualcomm, gelirinin %60’ından fazlasını, Xiaomi Corp. gibi akıllı telefon üreticilerine bileşen tedarik ettiği Çin bölgesinden elde ediyor. Çin, satışlarının yaklaşık dörtte birini sağlayan en büyük satış bölgesi. Çin, teknoloji devi Nvidia’nın da gelirin yaklaşık beşte birini sağlıyor.
Şimdiye kadar, Applied Materials Inc. gibi çipli ekipman üreticileri, tahminlerden milyarlarca dolar düşürmek zorunda kalarak gelirlerindeki en büyük darbeyi aldılar. Ancak şirketlerin diğer çip sınıflarını da kapsayacak şekilde genişletilmesinden korktuğu kısıtlamalar, bazı cihaz üreticilerini de etkiliyor. Nvidia’nın sektör lideri yapay zeka hızlandırıcılarını Çin’e gönderme yeteneği, satışlarına mal olan bir onay süreciyle engellendi.
ABD, Çin’in erişimini daha fazla kesmek için denizaşırı şirketler üzerinde baskı kuruyor. Çip yapım ekipmanının en büyük tedarikçilerinden biri olan Hollanda merkezli ASML Holding NV, bileşenlerinin bir kısmı Amerika’da yapıldığından, hem Hollanda’daki ana hükümeti tarafından daha sıkı kısıtlamalarla hem de ABD tarafından yeni kısıtlamalarla karşı karşıya.
Yarı İletken Endüstrisi Derneği pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD ve Çin hükümetlerini “gerginlikleri yumuşatmaya ve daha fazla gerilimi tırmandırmak yerine diyalog yoluyla çözüm aramaya” çağırdı.