ASYA

Asya, Filistin-İsrail çatışması nedeniyle ‘endişeli’

Yayınlanma

Hamas’ın cumartesi günü İsrail’e yönelik sürpriz saldırısı, önümüzdeki günlerde olayların daha geniş bir coğrafyaya yayılmasından endişe eden Asya hükümetlerinden, ton ve içerik bakımından farklı ancak gerilimin düşmesi konusunda neredeyse hemfikir tepkiler gelmesine yol açtı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, X’te (eski adıyla Twitter’da), “İsrail’deki terörist saldırı haberleriyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz ve dualarımız masum kurbanlar ve aileleriyle birlikte. Bu zor zamanda İsrail ile dayanışma içindeyiz” diye yazdı.

Bu açıklama, Ukrayna savaşı konusunda kararsız dış politikasıyla bilinen Modi için “güçlü bir açıklama” olarak yorumlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada “derin endişe” duyduğunu ve “ilgili tüm tarafları sakin ve itidalli olmaya, düşmanlıkları derhal durdurmaya, sivilleri korumaya ve durumun daha da kötüleşmesini önlemeye çağırdığını” söyledi.

Filistin ve İsrail arasındaki tekrar eden çatışmaların, bir kez daha barış sürecinin askıya alınmasının uzun vadede sürdürülemeyeceğini kanıtladığına işaret edilen açıklamada, “Filistin-İsrail çatışmasını önlemenin temel yolu, ‘iki devleti çözümün’ uygulanması ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasıdır” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, uluslararası toplumun acil harekete geçmesi, Filistin sorununun çözümüne desteğini artırması, Filistin ile İsrail arasında barış görüşmelerinin en kısa sürede yeniden başlatılması ve kalıcı barışı sağlayacak bir yol bulunmasını teşvik etmesi gerektiği vurgulanarak, Çin’in bu hedef doğrultusunda uluslararası toplum ile “yılmadan birlikte çalışmayı sürdüreceği” kaydedildi.

Çin ile egemenlik ihtilafı yaşayan Tayvan yönetimi ise yaptığı yazılı açıklamada, “Hamas’ın İsraillilere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarının güçlü şekilde kınandığını” söylerken, İsrail ile “tam dayanışmasını” ilan etti.

Singapur Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yayınladığı açıklamada, “Gazze’den İsrail’e yapılan ve çok sayıda masum sivilin ölümüne ve yaralanmasına yol açan roket ve terör saldırılarını şiddetle kınadıklarını” söyleyerek, “şiddete derhal son verilmesi” çağrısı yaptı.

Tayland Dışişleri Bakan Yardımcısı Jakkapong Sangmanee de attığı bir tweetle “masum insanların talihsiz bir şekilde hayatını kaybetmesine neden olan bu ayrım gözetmeyen saldırıya karşı yükselen kınama seslerine” katıldığını ifade etti.

Bakan ayrıca İsrail’deki Tayland vatandaşlarını korumak için “elimizden geleni yapma” sözü verdi.

Bangkok Post gazetesi İsrail’de yaklaşık 25,000 Taylandlının çalıştığını ve bir Taylandlının bacağından vurulduğunu bildirdi.

Nepal Dışişleri Bakanlığı “İsrail ile dayanışma içinde olduğunu” iletti ve 14 Nepal vatandaşının çalıştığı bir çiftliğin saldırıya uğradığını kaydetti. Açıklamada, “Nepallilerden dokuzunun yaralandığı ve ikisinin durumunun ciddi olduğu bildirildi” denildi.

ABD’nin sıkı müttefiki Japonya’nın dışişleri bakanlığı, “Hamas ve diğer Filistinli militanların Gazze Şeridi’nden İsrail topraklarına sızmalarının yanı sıra bir dizi roket fırlatılmasını şiddetle kınadığını” belirtti ve “azami itidal” çağrısında bulundu.

Yine ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden Güney Kore, Gazze’den İsrail’e yönelik “ayrım gözetmeyen” saldırıları şiddetle kınayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Hükümet, bu saldırıların neden olduğu çok sayıda sivil kayıptan duyduğu derin endişeyi ifade eder” denildi.

Pakistan’ın geçici başbakanı Anwaar ul Haq Kakar, İsrail ile diplomatik ilişkileri olmayan 240 milyonluk Müslüman çoğunluklu bir ülkenin lideri için şaşırtıcı bir şekilde nispeten “tarafsız” bir açıklama yaptı:

“Orta Doğu’da tırmanan ve Filistin Sorununun acilen ele alınması gerektiğinin altını çizen şiddet olaylarından dolayı kalbimiz kırık. İtidal ve sivillerin korunması çağrısında bulunuyoruz.”

Kakar, barışın anahtarının Filistinliler ve İsrailliler için iki devletli bir çözüm olduğunu da sözlerine ekledi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı ise, olaylarla ilgili endişeli olduklarını belirtilerek Filistinlilerin mücadelesini savundu. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“(Olayların) Temel sebebi de göz önünde bulundurulmalı. Filistinliler uzun süredir devam eden işgale, ablukaya, Mescid-i Aksa’ya yapılan saygısızlığa ve işgalci İsrail’in (Filistinlileri) yerinden etme politikalarına maruz kalmaktadır.”

Sri Lanka Dışişleri Bakanlığı da bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve saldırılardan derin endişe duyduklarını bildirirken, tarafları itidalli hareket etmeye çağırdı.

Endonezya ve Vietnam da endişelerini vurgularken, olayları yakından takip ettiklerini bildiren ülkeler arasında.

Çok Okunanlar

Exit mobile version