Asya Kalkınma Bankası (ADB), Güney Kore ve Tayvan’da teknolojiyle ilgili ihracatın artması ve bölge genelinde iç talebin güçlü seyretmesinden cesaret alarak gelişmekte olan Asya için 2024 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti.
Bankanın çarşamba günü yayınlanan son Asya Kalkınma Görünümü raporuna göre, gelişmekte olan Asya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının bu yıl nisan ayında öngörülen %4,9’dan biraz daha hızlı bir şekilde %5,0 artacağı tahmin ediliyor. Çok taraflı kredi kuruluşu 2025 yılı için büyüme tahminini değiştirmeyerek %4.9’da tuttu.
Raporda gelişmekte olan Asya’da “Dirençli iç talebin yanı sıra iyileşen ihracat ve üretimin bu yıl büyümeyi destekleyeceği” belirtildi. ADB, gelişmekte olan Asya’yı bankanın 46 gelişmekte olan üyesi olarak tanımlıyor.
Ancak raporda ABD’deki seçim belirsizliğinden Ukrayna ve Orta Doğu’daki savaşlar da dahil olmak üzere jeopolitik gerilimlerin artmasına kadar uzanan riskler de sıralandı. Ayrıca, “tedarik zincirlerini bir kez daha bozabilecek” ticari parçalanma ve Çin’deki emlak çöküşünün derinleşebileceğine ilişkin endişeler de dile getirildi.
ADB, Çin için büyüme tahminlerini bu yıl %4,8 ve 2025 için %4,5 olarak korudu.
Son raporda Çin’in yanı sıra, Hindistan için 2024 yılı GSYH büyüme tahminleri önceki tahminlere göre değişmedi. Ancak Güney Kore için daha önce %2,2 olan büyüme tahminini %2,5’e, Tayvan için ise %3,0 olan büyüme tahminini %3,5’e yükselterek, bu iki teknoloji ihracatçısının dünyanın artan elektronik iştahından faydalanmaya devam edeceğini belirtti.
Raporda, Güneydoğu Asya ülkeleri arasında Filipinler ve Vietnam’ın “entegre devre paketleme ve elektronik montajında uzmanlaştıkları” için yarı iletkenler ve elektroniğe yönelik artan küresel talepten kazanç sağlamalarının beklendiği belirtildi. Bu ülkelerin bu yıl %6,0 ile bölgedeki benzerlerinden daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyor.
Banka, gelişmekte olan Asya’daki enflasyon oranının bu yıl %2,9’a yavaşlayacağını, Nisan ayında öngörülen %3,2’den aşağı doğru revize edileceğini ve 2023’te kaydedilen %3,3’ten daha düşük olacağını öngörüyor. Düşüş eğiliminin, yakın geçmişte uygulanan parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinden kaynaklandığı belirtilirken, raporda, yine de bölgedeki bazı ülkelerin tüketimi teşvik etmek için para politikasını gevşetmeye başladığı belirtildi. Filipinler gibi ülkelerin gelecek dönem para politikası eylemleri için ABD Merkez Bankası’ndan ipuçları aldığı kaydedildi.
ADB, gelişmekte olan Asya genelinde fiyat artışının bu yıl %2,9’a yavaşlayacağını ve 2025 yılında %3,0’te sabit kalacağını öngörüyor.