Avrupa Komisyonu, AB ülkelerini enflasyonu daha da körüklememek için kamu harcamalarını azaltmaya, özellikle de hane halklarına verilen enerji yardımlarını aşamalı olarak kaldırmaya çağırdı.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Manşet enflasyon düşmeye devam ederken, çekirdek enflasyon daha kalıcı hale geliyor,” dedi.
Bu nedenle Komisyon, genel fiyat artışlarıyla mücadele etmek için, yatırım faaliyetlerini azaltmak için faiz oranlarını artırarak tepki veren Avrupa Merkez Bankasına güvenmenin yeterli olmayacağını savunuyor.
Komisyon, ‘Avrupa Sömestr Bahar Paketi’ olarak adlandırılan ve AB ülkelerine gelecek yılın bütçesi için verilen yıllık tavsiyesinde, hükümetleri fiyat baskılarını daha fazla körüklememek için kamu harcamalarını azaltmaya çağırdı.
‘Yatırımlar kemer sıkmaya dahil değil’
Dombrovskis, “Maliye politikası para politikasıyla çelişmemelidir. Bu nedenle üye devletlere daha ihtiyatlı bir mali duruş çağrısında bulunuyoruz,” diye ekledi.
Dombrovskis, üye devletlerin enerji fiyat şokuyla ilgili destek tedbirlerini sonlandırması gerektiğini ileri sürdü ve “Açık olmak gerekirse, bu tasarruflar daha fazla harcama yapmak için değil, açıkları azaltmak için kullanılmalıdır,” dedi.
Yetkili, bununla birlikte, Komisyon’un Avrupa’nın ‘iklim nötrlüğünü’ sağlamak ve rekabet gücünü arttırmak için gerekli gördüğü kamu yatırımlarında kesintiye gidilmemesi gerektiğini kaydetti.
“Önümüzdeki yıllarda, hatta on yıllarda, ekonominin hem yeşil hem de dijital dönüşümüyle ilgili büyük yatırım ihtiyaçlarıyla karşı karşıya kalacağız,” diyen Dombrovskis, ‘her sorunun çözümünün sadece daha fazla borç yığmak olamayacağı’ uyarısında bulundu.
Avro Bölgesi krizi endişeleri hortladı
Kayıt dışı konuşan üst düzey bir Komisyon yetkilisi, üye ülkeleri ‘kamu yatırımlarının konsolidasyon stratejilerinin ilk kurbanı olduğu mali kriz sırasında Avrupa’nın yaşadığı tuzağa düşmemeleri ve bunu tekrarlamamaları’ konusunda uyardı.
2010 yılındaki Avro Bölgesi krizi sırasında Avrupa hükümetleri tarafından kamu harcamalarında kesintiye gidilen ilk alan yatırımlar olmuştu.
Komisyon’un tavsiyeleri, Avrupa çapında 2010 krizine verilen ‘kemer sıkma’ yanıtının yeniden gündeme geleceği endişesini uyandırıyor. Özellikle Fransa’da sendikalar ve solcu milletvekilleri, hükümetin ‘bütçe disiplini’ açıklamalarının yeni bir kemer sıkma politikası anlamına geleceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Almanya’da ise liberal FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner, ‘genişlemeci mali politikaların dönemi geçti’ diyerek Komisyon’un tavsiyelerine destek veriyor.
Çekya’da da sendikalar, geçen hafta hükümetin açıkladığı vergi yükseltme ve memur maaşlarını düşürme politikalarının ‘kemer sıkmaya dönüş’ anlamına geldiğini söyleyerek ‘acil durum grevi’ ilan etmişti.