Avrupa Parlamentosu, Gürcistan’daki seçim sonuçlarını tanımayı reddederek bir yıl içinde bağımsız bir yönetimle yeni seçim yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca Gürcü yetkililere ve milyarder Bidzina İvanişvili’ye yaptırım uygulanması talep edildi.
Deutsche Welle’nin haberine göre Avrupa Parlamentosu, Gürcistan’daki seçim sonuçlarını tanımayan ve yeni bir oylama yapılması çağrısında bulunan bir karar tasarısını kabul etti.
Tasarıda, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze de dahil olmak üzere üst düzey yetkililere yönelik yaptırımlar uygulanması öngörülüyor.
Karar tasarısı, Avrupa Parlamentosu’nda 444 milletvekilinin lehinde oyuyla kabul edilirken, 72 milletvekili aleyhte oy kullandı ve 82 milletvekili çekimser kaldı.
Tasarıda şu ifadeler yer aldı: “Usulsüzlükler nedeniyle oylamanın meşruiyeti ciddi şekilde zedelenmiştir. Bu nedenle uluslararası toplum seçim sonuçlarını tanımamalıdır. Avrupa Parlamentosu, seçimlerin bir yıl içerisinde bağımsız ve tarafsız bir seçim idaresiyle, iyileştirilmiş bir seçim ortamında yeniden yapılmasını talep etmektedir.”
Yaptırım çağrısı
Parlamento ayrıca Avrupa Birliği’nden, aralarında Başbakan İrakli Kobahidze, Tiflis Belediye Başkanı ve iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi Genel Sekreteri Kaha Kaladze, Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili ve Gürcü Rüyası Partisi Başkanı İrakli Garibaşvili’nin de bulunduğu yetkililere yaptırımlar uygulanmasını talep etti.
Milletvekilleri, Gürcistan’daki siyasi davalarda karar veren yargıçların da yaptırım listelerine dahil edilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca milyarder Bidzina İvanişvili için, “Gürcistan’daki siyasi süreci bozma, ülkenin anayasal çıkarlarına aykırı hareket etme ve Rusya’nın bölgedeki etkisini yeniden tesis etme çabaları” nedeniyle yaptırım uygulanması talep edildi.
Vizesiz giriş statüsüne gözden geçirme önerisi
Avrupalı parlamenterler, Gürcistan’ın AB ile vizesiz giriş statüsünün askıya alınma ihtimalinin de göz önünde bulundurularak, bu statünün gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ettiler.
Parlamento tarafından yapılan açıklamada, Gürcü yetkililerin, “yerel ve uluslararası gözlemcilerin raporlarına rağmen toplumdaki gerçek kaygılara yanıt vermemesi” eleştirildi.
Açıklamada ayrıca, yetkililerin ülkeyi kasıtlı olarak “iç siyasi kriz eşiğine” ve “uluslararası tecrit durumuna” sürüklediği vurgulandı.
Gürcistan Merkezi Seçim Komisyonu verilerine göre, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, seçimlerde oyların yüzde 53,93’ünü kazandı. Muhalefet kanadından dört parti parlamentoya girdi.
Ancak, muhalefet partileri seçim sonuçlarını tanımayı reddetti.
ABD ve AB, seçim sürecinde kaydedilen ihlallerin soruşturulmasını talep etti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gürcü iktidar partisini, “kamu kaynaklarının kötüye kullanılması, oy satın alma ve seçmenlerin sindirilmesi” gibi uygulamalar olduğunu iddia etti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise, “oylama sürecinde eşit olmayan koşullar, gizlilik ihlalleri ve yabancı etkinin şeffaflığı yasasının etkilerine” işaret etti.